TASR/AP
StoryEditor

Ruský poslanec poradil dôchodcom, aby vo svojom záujme hladovali. Aby im nerástli bruchá

30.05.2019, 15:18
Autor:
ČTKČTK
Starší ľudia by sa poslanca mali vyhýbať tukom.

Ruský poslanec Štátnej dumy a bývalý hlavný hygienik Gennadij Oniščenko odporučil seniorom, aby žili "tak trochu o hlade", lebo potom vraj nebudú priberať. Výrok vyvolal posmešné reakcie používateľov sociálnych sietí, ktorí upozorňovali, že mnohí ruskí penzisti už aj bez toho žijú na hranici hladovania, informoval server NewsRu.com.

V snahe ukázať recept proti priberaniu ruského obyvateľstva Oniščenko s odvolaním na americkú štúdiu uviedol, že okrem fyzického tréningu je zdraviu prospešné tiež zníženie "objemu nevyhnutnej stravy, obzvlášť u starších ľudí, kedy sú metabolické procesy spomalené". Tým sa podľa neho docieli žiaduceho zníženia množstva tukov v tráviacom trakte.

Kritika na sociálnych sieťach

Slová poslanca sa stretli so silnou odozvou na sociálnych sieťach. "Múdra hlava. Ľudia jedia to, na čo im vystačia peniaze. Tuk do seba dostávajú v nekvalitných potravinách. Myslí si, že sme nenásytní idioti, ktorí neodídu od koryta, a preto im rastie brucho," komentoval jeden používateľ, podľa ktorého "penzisti aj tak žijú spolovice o hlade."

"Takže je nutné si ešte viac utiahnuť opasok. Už na ňom však chýbajú dierky," dodal na adresu Oniščenkovej rady iný glosátor.

Zlé pochopenie

Ďalší používateľ navrhol, aby poslancovi prestala byť vyplácaná výplata. Zároveň mu poradil, aby sa s týmito odporúčaniami obrátil skôr na ruských oligarchov a vládnych činiteľov.

Oniščenko v dôsledku kritiky oznámil, že jeho slová boli nesprávne pochopené. "Všetko prekrútili. Ja nie som pre to, aby starí ľudia žili o hlade, ale som proti tomu, aby im rástli bruchá. (...) Strava musí byť obmedzená a musí jej byť menej - z hľadiska objemu kalórií," obhajoval sa Oniščenko v denníku Komsomoľskaja pravda.

Podobné vyjadrenia v mal aj v minulosti

V roku 2012 sa preslávil odporúčaním Rusom, aby sa zriekli "zámorských jedál", ako sú hamburgery či sushi. Dôvodom bol incident, v ktorom zákazníci údajne našli v moskovskej reštaurácii McDonalds vo svojom jedle červy.

"Pripomínam našim spoluobčanom, že hamburgery, a to aj bez červov, nie sú vhodnou stravovacou voľbou pre obyvateľov Moskvy i Ruska. Toto jedlo nie je naše," uviedol.

Iná kontroverzná rada sa týkala varovania, aby ruskí vodiči nepili za volantom kefír, lebo vraj obsahuje alkohol. Podľa expertov však priemyselne vyrábaný nápoj obsahuje menej ako jedno percento alkoholu a opiť sa ním je prakticky nemožné.

Podľa aktuálnych prieskumov sa Rusi musia čoraz častejšie uchyľovať k úsporným opatreniam a štvrtina z nich začala šetriť práve na jedle. V dôsledku rastu cien bývania a benzínu vystačia takmer polovici dôchodcov peniaze len na jedlo a ošatenie.

01 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 02 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 03 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 04 - Modified: 2024-04-23 13:29:43 - Feat.: - Title: Výsledok úspešnej práce. Najväčšia ruská banka Sberbank vyplatí za minulý rok rekordnú dividendu 05 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:31