Reuters
StoryEditor

Brusel rozhodol. Babiš je v konflikte záujmov, Agrofert by mal vrátiť dotácie

31.05.2019, 10:46
Autor:
ČTKČTK
Vyplýva to z auditu, ktorý poslala Európska komisia českým úradom.

Predseda českej vlády Andrej Babiš je v konflikte záujmov, a preto by mal vrátiť všetky preverované európske dotácie, ktoré dostala skupina Agrofert.

Vyplýva to z auditu, ktorý poslala Európska komisia českým úradom. Informáciu pre IHNED.cz potvrdili dva vysoko postavené zdroje, ktoré sú so správou Komisie priamo oboznámené. Ministerstvo financií potvrdilo, že audit dostalo.

"Andrej Babiš je osobou, ktorá profituje z hospodárenia Agrofertu. Opatrenia, kedy vložil holding do zvereneckého fondu, sú nedostačujúce," potvrdil serveru Neovlivni.cz zdroj oboznámený s auditom. Audit bol hotový už pred voľbami do Európskeho parlamentu, do Českej republiky ale dorazil až tento týždeň, píše server.

Babiš vo štvrtok v Snemovni pri interpeláciách uviedol, že o správe nevie, nikto mu žiadnu nedal. Babiš dlhodobo akékoľvek pochybenia opakovane odmieta a pripomínanie veci v českých i zahraničných médiách označuje za štvavú politickú kampaň.

Babišov konflikt záujmov

Na možný Babišov konflikt záujmov vlani upozornila mimovládna organizácia Transparency International. Premiér podľa jej právneho názoru aj po vložení svojej firmy Agrofert do zvereneckých fondov môže holding ovplyvňovať, zároveň má ako predseda vlády vplyv aj na rokovania o podobe európskeho rozpočtu a o rozdeľovaní európskych dotácií v Česku.

Európsky parlament v polovici minulého decembra prijal rezolúciu, v ktorej vyzval Európsku komisiu na prijatie krokov vo veci možného Babišovho konfliktu záujmov.

Poslanci EP požadovali okrem iného pozastavenie dotácií pre Agrofert. Komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger už predtým uviedol, že EK nebude preplácať české žiadosti o preplatenie dotácií pre Agrofert. Český štátny poľnohospodársky intervenčný fond od vlaňajšieho augusta, odkedy platí nové nariadenie EÚ týkajúce sa konfliktu záujmov, nepreplatil koncernu Agrofert žiadny nový projekt.

Na začiatku tohto roka Európska komisia vykonávala v Česku niekoľko rozsiahlych auditov, preverovala české systémy riadenia a kontroly správy európskych peňazí a ich využívanie v konkrétnych prípadoch.

Agrofert je najväčším subjektom v českom poľnohospodárstve a potravinárstve, dvojkou v chemickom priemysle a významným hráčom v lesníctve a médiách. Predvlani zamestnával približne 33 tisíc ľudí, z toho 22 tisíc v ČR.

Opozičné strany už vyzývajú štát, aby od Babiša dotácie vymáhal. Piráti uvažujú o hlasovaní o nedôvere vláde.

Zatiaľ ide len o návrh

Audit Európskej komisie ohľadom konfliktu záujmov premiéra Andreja Babiša (ÁNO) je podľa ministerstva financií predbežným návrhom, ktorý sa ešte môže zmeniť. Ministerstvo financií, ktoré potvrdilo, že dostalo anglickú verziu správy, teraz čaká na doručenie českej verzie auditu. Na tú bude reagovať, obvyklá lehota na vyjadrenie je jeden až dva mesiace, uviedlo ministerstvo financií.

"Návrh audítorskej správy je v rozsahu 71 strán anglicky písaného textu a hneď v úvode je disclaimer (pozn. upozornenie), že ide o predbežné zistenia, závery a odporúčania audítorov EK, ktoré môžu byť menené na základe ďalších informácií od národných orgánov. Preto má byť podľa tejto informácie považovaná správa za dôvernú do uzavretia procesu a do doby vydania finálnych zistení," povedal hovorca MF Michal Žurovec.

Ďalej uviedol, že na návrh správy bude ČR reagovať v lehote, ktorú EK stanovuje vo chvíli, kedy bude do ČR doručovať českú verziu správy. "Tá je spravidla zasielaná do jedného mesiaca po anglickej verzii. Obvyklá lehota na vyjadrenie je jeden až dva mesiace od doručenia návrhu správy v národnom jazyku," uviedol Žurovec.

Mediálna skupina Mafra  patrí do holdingu Agrofert zo zvereneckého fondu premiéra Andreja Babiša

01 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 02 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 03 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:45