StoryEditor

Čína má odvetný plán. Môže mať zničujúci dopad na USA

31.05.2019, 12:04
Autor:
ČTKČTK
Čína má plán na obmedzenie vývozu vzácnych kovov do USA.

Čínska vláda má pripravený plán obmedzenia vývozu vzácnych kovov do Spojených štátov, a keď si to vývoj napätých obchodných vzťahov vyžiada, pristúpi k nemu.

S odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou to uviedla agentúra Bloomberg. Opatrenia sú podľa nich zrejme cielené na ťažké vzácne zeminy, teda prvky od európia po lutécium, a to je oblasť, v ktorej sú USA na Číne mimoriadne závislé.

"Peking bude pevne chrániť svoje národné záujmy a nemôže akceptovať, aby jeho vlastné zásoby vzácnych zemín boli využívané na potláčanie rozvoja Číny," vyhlásil hovorca ministerstva obchodu Kao Feng. Dodal, že Čína je ochotná pokryť "legitímne potreby zvyšku sveta".

Podľa zdrojov Bloombergu zatiaľ nie je zrejmé, aké podmienky majú byť naplnené, aby vláda reštrikcie uvalila, ani ako by presne mali byť zavedené. Peking tiež berie do úvahy, že by USA mohli voči opatreniam namietať pri Svetovej obchodnej organizácie. 

Ovláda produkciu vzácnych kovov

Podiel Číny na dovoze vzácnych kovov do USA predstavuje podľa údajov americkej vlády zhruba 80 percent, na druhom mieste je ďaleko za ňou Estónsko so šiestimi percentami, nasledujú Francúzsko a Japonsko s tromi percentami.

Čína sa na svetovej ťažbe vzácnych zemín podieľa asi 80 percentami a ešte vyšší podiel má na týchto prvkoch v spracovanej podobe.

Patrí k nim dysprózium, ktoré je súčasťou magnetov používaných v automobiloch a širokej škále spotrebného tovaru, alebo yterbium, ktoré sa využíva napríklad na liečbu rakoviny a monitorovanie zemetrasení.

Pre svoje chemické a fyzikálne vlastnosti sa k skupine radí tiež ytrium, hoci je medzi vzácnymi kovmi najľahším prvkom. Dôležité je vo výrobe osvetlenia a plochých obrazoviek.

Zničujúci dopad pre USA

Blokáda na dodávky magnetických kovov by podľa americkej spoločnosti Technology Metals Research mohla mať na celé USA zničujúci dopad.

Ako uviedol spoluzakladateľ firmy Jack Lifton, okrem automobilového priemyslu sa tieto prvky používajú v spotrebičoch, ako sú vysávače alebo práčky, a tento zoznam je prakticky nekonečný. Čína sa na globálnej produkcii magnetických kovov podieľa 95 percentami.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:34