Opuchnuté nohy sú v tehotenstve veľmi časté, zvlášť v jeho druhej polovici. Kvôli správnemu vývoju plodu začne telo zadržiavať väčšie množstvo tekutín. Zvýšením hmotnosti a tlaku rastúceho brucha na panvové žily sa hromadí krv v nohách a následne sa rozvíjajú kŕčové žily. V tomto období pomáha dodržiavať správny pitný režim, často meniť polohy nôh, chodiť pravidelne na rýchlejšie prechádzky a používať kompresívne pančuchy pre tehotné. Je možné brať aj lieky na žily, ktoré vám predpíše lekár. Opuchnutým nohám sa potom výrazne uľaví.Pixabay
StoryEditor

Celebrity platia kvôli kariére cudzím ženám, aby im rodili deti. Jedno stojí 150-tisíc dolárov

02.06.2019, 00:00
Autor:
klkl
Medzi klientov lekára Vickena Sahakiana patria homosexuálne páry, heterosexuáli, mladí i starí.

Americkí lekári zaznamenali nárast pacientok, ktoré sa vyhýbajú tehotenstvu, aby neprišli o čas v práci a dobrú postavu. Hoci nemajú zásadné zdravotné problémy, radšej zaplatia inej žene, aby im dieťa odnosila.

"Nebudete počuť ich mená odo mňa, ale určite ich poznáte," povedal o svojich klientoch pre denník The Guardian Vicken Sahakian. Jeho kliniku umelého oplodnenia v kalifornskom Los Angeles navštevujú pravidelne hollywoodske hviezdy či bohatí ľudia z Číny i európskych krajín, kde sú pravidlá umelého oplodnenia prísnejšie ako v USA.

Liberálne zákony

Kalifornské zákony totiž umožňujú urobiť z umelého oplodnenia biznis a získať finančné prostriedky za odnosenie dieťaťa niekomu inému. Americký štát tak patrí k jednej z najliberálnejších krajín sveta. Medzi Sahakianových klientov patria homosexuálne páry, heterosexuáli, mladí i starí. Rozmanitá plejáda však má jedno spoločné - všetci si môžu dovoliť jeho služby.

"Peniaze vládnu svetu. Ak máte dosť peňazí, môžete mať dieťa touto cestou," vysvetlil situáciu lekár, ktorý založil svoju úspešnú kariéru na umelom oplodnení. "Verím v túto vedu, vo vyrovnané rodiny, výber pohlavia, výber ideálnych embryí a darcovstvo. Milujem to, čo robím. Pretože hlavným cieľom je priniesť ľuďom šťastie do života," dodáva.

A ako rastú možnosti oplodnenia, zvyšujú sa aj požiadavky klientov.

Bez zdravotných dôvodov

V súčasnosti tak Sahakian často asistuje u "sociálnych" náhradných materstiev. Párom sa rodia deti, ktoré sú biologicky ich, ale ženy svojich potomkov neodnosia. Nemajú pritom sebemenšie zdravotné problémy, aby museli využiť náhradnú matku. Len sa jednoducho rozhodnú, že nechcú byť tehotné a prenajmú si ženu, ktorá za nich ich dieťa odnosí a porodí.

"Ja s tým nemám problém. Ak ste dvadsaťosemročná modelka, alebo herečka a otehotniete, tak jednoducho prídete o prácu. Pokiaľ chcete náhradnú matku, môžem vám pomôcť," povedal Sahakian. Ešte pred piatimi rokmi pritom takto zariaďoval len hŕstku "sociálnych" náhradných materstiev ročne. Dnes má prípadov minimálne dvadsať ročne. "Každý rok je ich viac a viac. Navyše nie som jediný, kto také služby robí."

Zaobstarať si takto dieťa stojí 150-tisíc dolárov. Podľa Sahakiana by prípadov bolo ešte viac, ak by oplodnenie mohlo byť lacnejšie. "Je tu samozrejme výhoda, keď je žena tehotná, a tou je vytvorenie puta s dieťaťom. Chápem to. Na druhú stranu je mnoho žien, ktoré nechcú prejsť tehotenstvom, pretože by stratili rok svojej kariéry," dodal.

Sám si je pritom vedomý, že ľahko prekračuje etické bariéry lekárskej práce. Predovšetkým potom oficiálne zásady Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu, podľa ktorej môže byť využitá náhradná matka len v prípade, že má žena zdravotné problémy s počatím.

"Ja jednoducho pomáham niekomu otehotnieť," bránil sa lekár. Ostatne má dlhoročnú skúsenosť s posúvaním hraníc.

Francúzsky škandál

Práve on totiž v roku 2001 pomohol najstaršej žene v histórii v Francúzska počať dieťa. Jeanine Salomoneová mala vtedy 62 rokov a spôsobil tak v krajine škandál, pretože náhradné materstvo a umelé oplodnenie žien po menopauze je vo Francúzsku postavené mimo zákon.

Následne navyše vyšlo najavo, že Jeanine počala dieťa so svojim bratom Robertom a podľa médií bola celá vec zinscenovaná, aby súrodenci získali dedičstvo od bohatej matky. Sahakian vtedy tvrdil, že nevedel, že sú Jeanine a Robert súrodenci a že mu žena klamala o svojom veku.

Od tej doby sa však zapísal medzi najlepších lekárov na umelé oplodnenie. "Po roku 2000 mi volali všetky ženy po päťdesiatke. Dokázal som totiž oplodnenie u 62-ročnej ženy," opísal lekár.

Následne potom bol aj lekárom najstaršej matky na svete - 67-ročnej Márie del Carmen Bousadaovej. Tá porodila po umelom oplodnení dvojičky. O rok neskôr zomrela a deti zostali siroty.

Nárast "sociálneho" náhradného materstva však nezaznamenal len extrémne úspešný lekár Sahakian. Jeho dáta potvrdzuje aj Lori Arnoldová sídliaca v kalifornskom San Diegu.

Oficiálne dáta za celý štát síce neexistujú, ale aj u špecialistky na umelé oplodnenie Arnoldovej sa počet matiek, ktoré nechcú odnosiť svoje dieťa zo spoločenských dôvodov, navýšil o približne 20 percent a dostáva sa k 20 klientkám ročne. V rámci počtu vykonaných umelých oplodnení to síce nie je závratné číslo, napriek tomu ukazuje na zaujímavý trend.

01 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 05 - Modified: 2024-04-09 07:45:56 - Feat.: - Title: Utajené tehotenstvo: Známa Slovenska to dokázala skrývať 5 mesiacov!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:26