panelák, bývanie, bytyMarek Kmeť
StoryEditor

Európa bojuje s drahými bytmi. Bývanie vo veľkomestách sa stáva výsadou bohatých

02.06.2019, 15:38
Ceny nájmov vo viacerých európskych mestách v posledných rokoch rapídne rastú.

Európa bojuje s bytovou krízou a jej metropoly navrhujú riešenie od vyvlastňovania až po obmedzenie Airbnb. Ceny bytov v európskych veľkomestách totiž stúpajú na historické maximá a ťahajú so sebou výšky nájmov. Bývanie je tak stále menej dostupné.

"Ide o jednu z najväčších obáv ľudí naprieč Európou, s ktorými hovorím," uviedol na Twitteri sociálnodemokratický kandidát na predsedu Európskej komisie Frans Timmermans. Dôvody krízy sa naprieč európskymi mestami líšia, napriek tomu možno pozorovať dva výrazné spoločné menovatele - ekonomický boom po kríze z roku 2008 a intenzívny turizmus spojený s obľúbenosťou platforiem typu Airbnb.

​S bytovú krízou sa potýka aj česká metropola Praha, ktorej nové vedenie označilo riešenie problému za prioritu. Pražská koalícia navrhuje napríklad daňové zľavy pre ľudí, ktorí byty prenajímajú. Vedenie mesta chce tiež zrýchliť dĺžku stavebných konaní, odblokovať takzvané brownfieldy alebo podporiť družstevnú výstavbu. Na západ od Česka sa však objavujú aj oveľa radikálnejšie riešenia.

Vyvlastnením bytov k nižším nájmom

Petíciu za znárodnenie časti bytového fondu už v Berlíne podpísalo vyše 20-tisíc ľudí. Vedenie mesta sa tak iniciatívou bude musieť zaoberať. V hre je aj referendum o tom, či sa majú byty veľkých realitných spoločností vyvlastniť.

Sympatie pritom nie sú na strane realitiek. V spoločnosti Deutsche Wohnen, ktorá má v hlavnom meste Nemecka a okolí cez 115-tisíc bytov, totiž napríklad drží cez desaťpercentný podiel americký investičný fond BlackRock, okrem iného tiež najväčší svetový investor do uhoľných elektrární.

Podľa štúdie realitného portálu Immowelt sa nájmy v Berlíne za posledných 10 rokov viac ako zdvojnásobili. Minulý mesiac proti rastúcim nákladom na bývanie protestovali desiatky tisíc Berlínčanov.

​Nemecko pritom už niektoré opatrenia obmedzujúce vysoké nájmy urobilo. Spolkový snem v roku 2015 schválil zákon, podľa ktorého nemôže prenajímateľ inkasovať nájom o viac než 10 percent viac, než je cenový priemer danej lokality.

Zdanenie prázdnych bytov už prešlo

V Prahe návrh Pirátov na spracovanie analýzy množstva prázdnych bytov v metropole pomocou dát z elektromerov neprešiel. Niektoré európske mestá však zaviedli na tieto byty priamo zvláštnu daň.

Sadzba napríklad v Paríži presdtavuje 60 percent trhovej hodnoty ročného nájmu, pričom ešte do roku 2017 bola táto prirážka 20 percent.

Zastropovanie cien nájmov, napríklad podľa inflácie

Obzvlášť prudký nárast nákladov na bývanie zaznamenalo v posledných rokoch Španielsko. S vysokými nájmami sa teraz stretávajú hlavne turisticky atraktívne mestá Barcelona a Madrid.

Ľavicový kabinet premiéra Pedra Sáncheza schválil v marci tohto roku zákon, ktorý okrem iného obmedzil každoročné zvýšenie nájmu v zmluve. Prenajímateľ ho teraz môže zdvihnúť maximálne o mieru inflácie, ktorá je v krajine na úrovni zhruba 1,5 percenta.

S legislatívnym obmedzením výšky nájmu prišlo začiatkom tohto roka aj vedenie Berlína. Tamojšia koalícia na čele so sociálnodemokratickou SPD navrhovala zmrazenie výšky nájmov v meste na päť rokov.

Sociálne bývanie s regulovaným nájmom

Mnohé európske veľkomestá by sa v tomto ohľade chcela inšpirovať Viedňou, ktorá sa pravidelne umiestňuje na čele rebríčkov najlepších miest pre život. Približne 60 percent Viedenčanov žije v bytoch s regulovaným nájmom, ktorý im znižuje náklady na bývanie.

Sociálne bývanie je tiež jedným z pilierov írskeho vládneho plánu Rebuilding Ireland, ktorým chce tamojší kabinet riešiť bytovú krízu. Situácia v krajine došla tak ďaleko, že v Írsku v posledných rokoch dramaticky narastá počet bezdomovcov. Na ulici je teraz 10-tisíc ľudí, pričom tretinu tvoria deti.

Podpora výstavby nefunguje všade rovnako

Ďalším pilierom írskeho plánu v hodnote šesť miliárd eur je navýšenie objemu výstavby. Cieľom vlády je do roku 2020 stavať až 25-tisíc nových domov ročne.

Na podobné riešenie vsádza aj Praha, nie je však isté, či to povedie k zlacneniu bytov. "Vzhľadom na nedostatok pracovnej sily v stavebníctve ani nedá očakávať, že by v najbližšej dobe cena klesla.

Vedenie mesta si situáciu uvedomuje a jeho snaha vytipovať v spolupráci s Inštitútom pre plánovanie a rozvoj Prahy vhodné pozemky vo vlastníctve mesta na bytovú výstavbu by mohli predstavovať jedno z riešení, ako riešiť bytovú situáciu," hovorí vedúca oddelenia výskumu poradenskej spoločnosti JLL Blanka Vačková.

Obmedzenie krátkodobých prenájmov cez Airbnb

Najväčšia digitálna platforma pre zdieľanie ubytovania zásadne premenila turistický priemysel. Obľúbené miesta sa však kvôli nej stávajú neobývateľnými a starousadlíci miznú.

Majitelia nehnuteľností v daných lokalitách totiž uprednostňujú výnosné krátkodobé prenájmy, čo sa podpisuje aj na cene tých dlhodobých. Rezidenti si navyše sťažujú na problematické spolužitie s ubytovanými turistami.

Množstvo európskych miest preto voči Airbnb zakročilo, napríklad Amsterdam, Barcelona, ​​Berlín, Londýn či Paríž. Obmedzenia majú rôzne podoby, môže ísť o zvláštnu daň alebo napríklad obmedzenie počtu dní v roku, kedy je možné byt krátkodobo prenajímať.

01 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 02 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:02