Reuters
StoryEditor

Zlatá horúčka. Hľadačov ženie vysoká cena aj nálezy obrovských nugetov

02.06.2019, 18:30
Autor:
mhmh
Neznámy muž našiel pred pár týždňami kus zlata vážiaci viac ako jeden kilogram.

Vysoká cena zlata opäť ženie hľadačov na západ Austrálie. Obzvlášť potom, čo sa jednému z mužov podarilo nájsť zlatý nuget o váhe 1,4 kilogramu a môže tak získať v prepočte až takmer 62-tisíc eur. Úrady už naznačujú, že počet hľadačov značne stúpa.

Mesto Kalgoorlie-Boulder ležiace šesťsto kilometrov severovýchodne od Perthu na západe Austrálie bolo dlhé roky známe ako mesto baníkov. Pred pár týždňami sa po rokoch dostalo opäť do médií. Jeden z prospektorov, teda hľadačov zlata, totiž neďaleko mesta objavil prekvapivo veľký kus zlata.

"Bolo to o trochu väčší ako krabička cigariet a na svoju veľkosť to bolo neskutočne ťažké," uviedol pre médiá majiteľ miestneho obchodu s potrebami pre zlatokopov Matt Cook. Nálezca si prial zostať v anonymite a preto aj na jedinom dostupnom snímku je vidieť ruka Cooka, ako 1,4 kilogramy zlata drží. "Aby som bol úprimný, nechcelo sa mi, ale musel som mu ho vrátiť," povedal Cook pre ABC.

Kde presne neznámy muž zlato našiel, nie je známe. Majiteľovi obchodu povedal len to, že ho našiel v okruhu 100 kilometrov okolo Kalgoorlie v hĺbke okolo 45 centimetrov.

Našiel ho náhodou

Moderné detektory kovov sú schopné odhaliť zlato nachádzajúce sa až meter pod povrchom a za pomoci lopaty je možné ho jednoducho vykopať. Aj vďaka jednoduchému systému sa stalo povrchové hľadanie zlata najobľúbenejším spôsobom posledného polstoročia. Podľa Cooka posledný nález tento trend len potvrdil.

"Už som ich za tie roky pár videl. Väčšinou sa objavia tak tri alebo štyri ročne. Musíte mať ale šťastie a to správne vybavenie," uviedol majiteľ obchodu s potrebami. "Rozdiel oproti ostatným nálezom bol v tom, že ten chlapík ho našiel len tak, keď sa prechádzal v buši. Nemal so sebou vôbec žiadnu techniku," dodal Cook.

Ku zlatokopom sa pritom v štáte Západná Austrália môže pridať prakticky ktokoľvek. Povolenie je možné získať za 25 austrálskych dolárov na ministerstve baníctva, priemyselných regulácií a bezpečnosti. Každý zlatokop potom má možnosť na základe povolenia zo zeme vykopať vo vzorkách až do 20 kilogramov nerastov.

A podľa dát západoaustralských úradov počet prospektorov každý rok stúpa. Za posledných päť rokov štát zaznamenal nárast o 35 percent a v súčasnosti by malo mať povolenie viac ako 21-tisíc zlatokopov.

Zlatý orol

K rozširovaniu zlatokopectva v krajine značne napomáhajú nálezy z poslednej doby. Spoločne s nugetmi od Kalgoorlie-Boulder je to potom vlaňajší nález na severozápade kontinentu, kde dôchodca našiel kus zlata o váhe 3,2 kilogramu. Kus zlata následne kvôli svojmu tvaru dostal prezývku Kačacie noha. Nešlo však o najväčší nález v histórii.

Ten sa podaril šestnásťročnému chlapcovi Jimovi Larcombeovi v roku 1931. Na pozemkoch svojho otca neďaleko Widgiemoolthu v Západoaustrálskom regióne Goldfields našiel Jim nuget o váhe 35,5 kilogramu a vzhľadom k tvaru pripomínajúcemu orla s roztiahnutými krídlami dostal názov "Zlatý orol ", hoci Larcombeov otec si prial, aby mu všetci hovorili "malý Jim ".

Orol bol vtedy predaný štátu za 5435 libier, 15 šilingov a 2 pence, teda odhadom v prepočte s pripočítaním inflácie za 387-tisíc eur. Dnes by sa kvôli vysokej cenne zlata hodnotu Zlatého orla dostala až ku štvornásobku.

Ostatne už v roku 1934 to bol dvojnásobok. V súčasnosti je však možné dohľadať len fotografie tohto masívneho nugetu. Počas ekonomickej krízy 30. rokov bol totiž roztavený a využitý pre potreby štátu.

Zlatá horúčka v Austrálii

"Nálezy takto veľkých nugetov sú postupom času veľmi vzácne," uviedol pre austrálske médiá Les Lowe, predseda Asociácie združených prospektorov a nájomcov. "Dobrá cena zlata však ženie ľudí, aby hľadali aj malé kúsky, pretože za to stojí."

Hľadanie zlata na západe Austrálie má históriu siahajúcu až do 50. rokov 19. storočia, kedy naplno prepukla tzv. Viktoriánska zlatá horúčka, ktorá viedla k masívnej migrácii britských občanov do Austrálie. Medzi rokmi 1851-1871 sa populácia vtedajšej britskej kolónie zoštvornásobila. Zlato podobne pritiahlo aj Číňanov, ktorých bolo už v roku 1855 v Austrálii do 20-tisíc. Dnes takáto zlatá horúčka nehrozí, počet hľadačov však stúpa.

01 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 02 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 03 - Modified: 2024-04-17 12:08:19 - Feat.: - Title: Veľkú koralovú bariéru pri Austrálii zasiahlo rekordné blednutie. Dôvodom sú vysoké teploty 04 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne 05 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. apríl 2024 16:25