Reuters
StoryEditor

Najväčšie lietadlo na svete je na predaj. Kupca si musí pripraviť stovky miliónov dolárov

16.06.2019, 07:44
Autor:
ČTKČTK
Lietadlo letelo zatiaľ len raz, dvojhodinový let bol považovaný za úspešný.

Stratolaunch, najväčšie lietadlo na svete podľa rozpätia krídel, ktoré letelo iba raz, je na predaj. Majiteľ lietadla, holdingová spoločnosť Vulcan, chce lietadlo predať za 400 miliónov dolárov. Uviedol to portál CNBC s odvolaním sa na informované zdroje.

Vulcan je investičný konglomerát spoluzakladateľa Microsoftu a miliardára Paula Allena, ktorý vlani v októbri zomrel.

Jeden úspešný let

Jeho vízia obrovského lietadla, ktoré by mohlo vypúšťať rakety zo vzduchu, sa aspoň čiastočne vyplnila tento rok v apríli, kedy lietadlo po ôsmich rokoch vývoja prvýkrát vzlietlo.

Lietadlo letelo viac ako dve hodiny a tento let bol považovaný za úspešný prvý let.

Cena zahŕňa nielen lietadlo, ale aj duševné vlastníctvo a vybavenie. Stratolaunch má rozpätie krídel 385 stôp (117 metrov) a je tak dlhšie než americké futbalové ihrisko.

Firma končí

Firma Stratolaunch Systems, výrobca lietadla, tento rok výrazne znižuje svoju veľkosť a prepustila väčšinu zamestnancov. Agentúra Reuters minulý mesiac uviedla, že firma ukončuje svoju prevádzku.

Podľa zdrojov predaj zatiaľ brzdia nezhody medzi generálnym riaditeľom firmy Stratolaunch Jeanom Floydom a sestrou Paula Allena, Jody Allenovou, ktorá je predsedníčkou správnej rady Vulcanu a správkyňou pozostalosti.

Kým Floyd požaduje, aby program Stratolaunch zostal nažive, osobitne aby si firma ponechala duševné vlastníctvo, Jody Allenová chce firmu úplne predať.

Možní kupci

Medzi možnými kupcami Stratolaunch by podľa CNBC mohlo byť trio miliardárov - Elon Musk, Jeff Bezos a Richard Branson. Podľa zdrojov už firma hovorila s Bransonom o predaji lietadla jeho skupine Virgin Group.

Bransonov konglomerát vlastné tri vesmírne spoločnosti - Virign Galactic, The Spaceship Comapny a Virgin Orbit.

Virgin by tak mohla byť ideálnou destináciou pre Stratolaunch. Branson sa však vraj zdráha zaplatiť plnú cenu a údajne vraj Vulcanu ponúkol za Stratolaunch jeden dolár.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-03-18 21:28:16 - Feat.: - Title: Lietadlo Lufthansy núdzovo pristálo na Rodose, v kabíne sa dymilo 03 - Modified: 2024-03-16 07:33:34 - Feat.: - Title: Boeing pristál v Oregone bez časti vonkajšieho plášťa. Je možné, že oň prišiel počas letu 04 - Modified: 2024-03-11 08:06:24 - Feat.: - Title: „Akoby zamrzlo.“ Lietadlo sa prudko prepadlo vzduchom, zranilo sa päťdesiat ľudí 05 - Modified: 2024-03-09 15:27:18 - Feat.: - Title: Piloti počas letu na pol hodinu zaspali. Úrady v Indonézii prípad vyšetrujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:37