Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump spúšťa kampaň. Varuje, že ak nebude zvolený, trhy prepadnú

16.06.2019, 08:04
Autor:
ČTKČTK
Trump oficiálne začína kampaň v utorok zhromaždením v Orlande na Floride.

Americký prezident Donald Trump na Twitteri varoval, že pokiaľ nebude znovu zvolený do funkcie, budú Spojené štáty čeliť obrovskému prepadu akciového trhu.

Upozornila na to agentúra Bloomberg. Trump sa teraz pripravuje na začatie kampane pre voľby v roku 2020.

"Ak to vezme niekto okrem mňa, bude tu taký prepad trhu, ktorý ešte nikto nevidel!", Napísal Trump svojim 61 miliónom priaznivcov na Twitteri.

Trump oficiálne začína kampaň v utorok zhromaždením v Orlande na Floride. Zdá sa, že testuje niektoré témy, ktorých sa v najbližších 18 mesiacoch dotkne.

Trump ukazuje na Fed

Prezident už niekoľkokrát v tomto roku, naposledy v piatok, uviedol, že akciový trh by bol o 5-tisíc až 10-tisíc bodov vyššie, ak by centrálna banka USA (Fed) vlani nezvýšila štyrikrát úrokové sadzby.

Vo februári tiež napísal, že keby v roku 2016 vyhrala demokraická strana, akciový trh by bol teraz nižší o najmenej 10-tisíc bodov, čo je tvrdenie, ktoré sa nedá dokázať.

Údaje spoločnosti Macrotrends ukazujú, že výkon indexu Dow Jones je pod prezidentským vedením Trumpa priemerný v porovnaní s jeho predchodcami a viacmenej kopíruje zisky, ktoré dosiahol za demokratov Baracka Obamu a Billa Clintona.

Zisky sú teraz o niečo vyššia ako za republikánskych prezidentov Ronalda Reagana a Georgea Busha staršieho. Jeho syn Gerge Bush v prvom funkčnom období čelil klesajúcemu trhu.

Širší akciový index Standard & Poors 500 dosiahol na začiatku mája rekord. Potom však klesol kvôli zosilneniu obchodnej vojny s Čínou.

Menej rekordov v porovnaní s Obamom

Užší index DJIA, na ktorého výkon Trump rád upozorňuje, dosiahol svoj vrchol naposledy pred viac ako ôsmimi mesiacmi, na začiatku októbra.

Dow Jones v roku 2017 uzavrel na novom rekorde celkom 71-krát, počínajúc týždňom Trumpovej inaugurácie. Ďalších 15 rekordných záverov vykázal vlani za pomoci schválenia daňového zákona.

Počas druhého funkčného obdobia Baracka Obamu však vykázal 122 rekordných záverečných hodnôt, keď oživoval zo strát spôsobených recesiou z rokov 2007 až 2009.

V čase, keď začína Trump kampaň za svoje znovuzvolenie, sa začínajú zvyšovať šance na recesiu v USA. Podľa prieskumu z počiatku júna uskutočneného agentúrou Bloomberg je pravdepodobnosť, že do roka budú USA v recesii, 30 percent.

To je o päť percentuálnych bodov viac ako v minulom mesiaci. Nedávne štatistiky tiež ukázali, že rast počtu nových pracovných miest spomalil a Trumpova hrozba novými clami má negatívny dopad na podnikateľskú náladu. Hrozbou sú tiež rozpočtový deficit a štátny dlh USA.

01 - Modified: 2024-04-24 21:34:42 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli takmer bez zmien, čaká sa na výsledky technologických firiem 02 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:14