Čínsky prezident Si Ťin-pchingReuters
StoryEditor

Čína vracia úder. Znižuje clá konkurentom Spojených štátov

21.06.2019, 18:00
Autor:
divdiv
Správa ukázala, že Američania kvôli obchodnej vojne trpia pravdepodobne oveľa viac, než si myslí prezident Trump.

Obchodná vojna medzi Čínou a USA nemá konca. Podľa Petersonovho inštitútu pre medzinárodnú ekonomiku (PIIE) je nevýhodná pre obe strany. Čína sa totiž v dôsledku obmedzeného obchodného kontaktu s USA otvorila iným krajinám a znížila im clá na tovar. To je pre Spojené štáty značne nevýhodné.

Výskum PIIE ukázal, že priemerné čínske clo na tovar z USA vzrástlo z osem percent na začiatku roka 2018 na 20,7 percenta v tomto mesiaci. Priemerná colná sadzba Číny na jej dovoz zo všetkých ostatných krajín naopak klesla z osem percent na začiatku roka 2018 na 6,7 percenta vlani v novembri.

​Odvtedy zostala na rovnakej úrovni. Znižovanie colných sadzieb americkým konkurentom si pritom verejnosť takmer nevšimla. V centre pozornosti totiž boli skôr slovné prestrelky Pekingu a Washingtonu v médiách. Na svojom webe o tom napísala finančná televíza CNBC.

Donald Trump opakovane používal tarify ako spôsob vyjednávania s inými krajinami. Čína si to nenechala páčiť, a tým, že znížila povinnosti iným obchodným partnerom než USA, výrazne znevýhodnila americké firmy. Všetci ostatní okrem USA si teraz užívajú oveľa lepší prístup ku 1,4 miliardám čínskych spotrebiteľov, uviedol think-thank v správe z 12. júna.

"Trumpove provokácie a čínska dvojitá reakcia znamenajú, že americké spoločnosti a pracovníci sú teraz v značnej miere znevýhodnení v porovnaní s čínskymi firmami a firmami v tretích krajinách," uviedli vedci, medzi ktorých patrí aj významný odborník na obchod Chad P. Bown.

Správa tiež ukázala, že Američania kvôli obchodnej vojne trpia pravdepodobne oveľa viac, než si myslí prezident Trump. To môže byť pre Čínu ešte väčšou motiváciou.

​Tarifný boj medzi Washingtonom a Pekingom začal pred viac ako rokom a nedávno sa rozšíril mimo obchod do oblastí ako technológie a národná bezpečnosť. Napätie medzi oboma svetovými ekonomikami negatívne ovplyvňuje investorov a ohrozuje celosvetovú ekonomickú aktivitu.

Clá sú nákladné

Znižovaním ciel na výrobky pochádzajúce z iných krajín môže Čína obmedzovať škody na svojom hospodárstve. Uloženie zvýšených ciel na americké výrobky znamená, že čínske firmy a spotrebitelia môžu byť aj tými, ktorí nesú dodatočné náklady na dovoz z USA. Teraz však majú čínski spotrebitelia možnosť vymeniť amerických dodávateľov za iných, pretože môžu dovážať rovnaké výrobky z iných krajín za lepšiu cenu, tvrdí think-thank.

"Clá sú pre krajinu, ktorá ich zavádza, nákladné. A Čína nie je výnimkou. Obavy z takýchto nákladov pravdepodobne vysvetľujú ako zdržanlivé opatrenia Číny voči USA, tak aj jej rozhodnutie znížiť clá voči zvyšku sveta," tvrdia vedci.

Podľa výskumníkov to nie je dobrá správa pre vývozcov v USA. To, že Čína znížila clo na dovoz z iných krajín, znamená, že vývozcovia z USA musia čeliť rastúcemu znevýhodneniu voči konkurentom v Kanade, Japonsku, Európe a inde.

V dôsledku toho bolo v uplynulom roku do Číny privezeného menej tovaru z USA. Celkový dovoz Číny v posledných mesiacoch poklesol v dôsledku spomalenia ekonomického rastu, nákup amerického tovaru v krajine potom klesol oveľa rýchlejšie, poznamenal think-thank.

Výskumníci uviedli niektoré príklady výrobkov z USA, ako sú morské plody, ktoré v uplynulom roku stratili podiel na trhu v Číne. Americký export homárov do Číny klesol v júli minulého roka po zvýšení čínskych sadzieb zo 70 percent na 25 percent.

Vývoz kanadských homárov sa však kvôli zníženiu čínskych ciel v roku 2018 takmer zdvojnásobil. Zistenie prichádza v čase, keď stále viac a viac amerických firiem žiada po Trumpovej administratíve, aby vyriešila svoj obchodný konflikt s Čínou. Firmy sú presvedčené, že zvýšené clá poškodili americké podniky a spotrebiteľov.

Hrozí ďalšie zvýšenie ciel

Posledná eskalácia napätia medzi USA a Čínou nastala minulý mesiac, keď Trump zvýšil sadzby na čínsky tovar v hodnote 200 miliárd dolárov o 25 percent a hrozil, že bude uplatňovať rovnaký prístup na ďalší tovar za 300 miliárd dolárov.

Z nového zvýšenia ciel na čínsky tovar sú znepokojení hlavne americkí maloobchodníci. Ako uviedol denník The New York Times, maloobchodníci aj analytici varujú, že vplyv bude katastrofálny pre celý priemysel, ktorý už aj tak trápia prázdne obchody a opustené nákupné centrá.

Dôvodom je to, že na rozdiel od predchádzajúcich ciel, ktoré sú zamerané väčšinou na priemyselné a komerčné produkty, je ďalšie kolo zamerané priamo na spotrebný tovar, ako je obuv, hračky a odevy.

Odborníci zo Silicon Valley už varovali Trumpa, že v dôsledku zavedenia nových taríf výrazne zdražia iPhony, PC, notebooky aj herné konzoly. Napísal o tom server PC Mag. Peking to USA oplatil vyšším clom na americké produkty v hodnote 60 miliárd dolárov.

Trump v utorok vyhlásil, že bude mať predĺženú schôdzku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na summite G20, ktorý sa uskutoční budúci týždeň v Japonsku. Oznámenie prišlo deň potom, čo viac ako 600 amerických spoločností napísalo list prezidentovi, v ktorom vyjadrili svoje obavy z eskalácie obchodnej vojny.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:35