Donald TrumpReuters
StoryEditor

Americký plán na mier na Blízkom východe: Do Palestíny nalejeme miliardy a zdvojnásobíme HDP

23.06.2019, 09:31
Autor:
ČTKČTK
Palestínski predstavitelia v prvej reakcii plán odmietli.

Dlho pripravovaný hospodársky plán Bieleho domu pre Blízky východ počíta s vytvorením investičného fondu s 50 miliardami dolárov a zahŕňa 179 rozvojových projektov.

Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na slová Jareda Kushnera, poradcu a zaťa prezidenta USA Donalda Trumpa. Palestínski predstavitelia v prvej reakcii plán odmietli.

Viac než polovica investícií má smerovať do palestínskych území, povedal agentúre Kushner. Pre projekty na Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy má byť určených 27,5 miliardy dolárov, pre palestínske komunity v Egypte 9,1 miliardy, v Jordánsku 7,4 miliardy a v Libanone 6,3 miliardy dolárov. Investície majú ísť do zdravotníctva, školstva, energetiky a vodného hospodárstva, vysokých technológií, turistiky a poľnohospodárstva.

V Gaze a na Západnom brehu Jordánu má vzniknúť milión pracovných miest. Nezamestnanosť v týchto regiónoch dosahujúca teraz 30 percent sa má znížiť pod desať percent, pod hranicou biedy má v porovnaní s terajším stavom žiť o polovicu menej Palestínčanov. Plán je rozpočítaný na obdobie desiatich rokov.

HDP sa má zdvojnásobiť

Hrubý domáci produkt palestínskych regiónov sa má v tomto období zdvojnásobiť. Projekt počíta s vybudovaním dopravného koridoru medzi Pásmom Gazy a Západným brehom Jordánu za päť miliárd dolárov. Kushner chce s plánom budúci týždeň zoznámiť účastníkov medzinárodnej konferencie v Bahrajne.

S miliardou dolárov plán počíta pre rozvoj palestínskeho turistického sektora. Biely dom podľa Kushnera počíta s tým, že k investičnému fondu sa pripoja bohaté štáty Perzského zálivu a privátni investori.

Palestína projekt odsúdila

Palestínski predstavitelia Trumpov blízkovýchodný projekt odsúdili. Pre významnú členku Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Hanan Ašrávíovú je plán "abstraktným sľubom". Kríza na Blízkom východe si podľa nej vyžaduje politické riešenie.

"Ak skutočne stoja o rozvoj palestínskej ekonomiky, či uvoľnenia blokády pásma Gazy, nech Izrael prestane kradnúť naše peniaze, naše zdroje a našu krajinu, nech sprístupní naše teritoriálne vody, náš vzdušný priestor a naše hranice, aby sme mohli slobodne vyvážať a dovážať," povedala politička .

Islamistická skupina Hamás, ktorá kontroluje Pásmo Gazy, v reakcii uviedla, že "Palestína nie je na predaj". V palestínskej kríze ide podľa Hamásu "o osud ľudí, ktorí sa chcú zbaviť okupácie, zjednávanie nepomôže".

Mierový plán

Americký plán, ktorý mnohé blízkovýchodné štáty očakávajú so značnou skepsou, je výsledkom dvojročnej prípravy návrhu na mierové usporiadanie medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorý má byť založený na podpore hospodárskeho rozvoja. Agentúra Reuters pripomína, že Palestínčania odmietajú s Američanmi diskutovať po rozhodnutí Washingtonu premiestniť ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema.

Mnoho blízkovýchodných expertov pochybuje o tom, či bohaté arabské štáty budú ochotné do palestínskej ekonomiky investovať skôr, než sa podarí vyriešiť základný politický spor medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. "Smejem sa, keď (Palestínčania) na plán útočia ... Môže to byť príležitosť storočia, ak budú mať odvahu do toho ísť," povedal Kushner Reuters.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:25