Reuters
StoryEditor

Česká republika povolí lety ruských aeroliniek do krajiny zatiaľ do konca týždňa

02.07.2019, 09:33
Autor:
ČTKČTK
Dnešná situácia v leteckej doprave medzi Českom a Ruskom je podľa ministerstva dopravy výsledkom nedosiahnutia dohody medzi leteckými úradmi oboch strán.

Česká republika povolí letecké spoje všetkých ruských aeroliniek dočasne do 7. júla, Rusko zase do tej doby umožní prelety Českých aerolínií (ČSA).

O prevádzke od budúceho týždňa budú obe krajiny ďalej rokovať, uviedlo dnes ministerstvo dopravy na otázku ČTK. Česko dnes zrušilo povolenie spojom ruského Aeroflotu potom, čo Rusko obmedzilo prelety ČSA cez sibírsku časť ruského územia. Rusko patrí k dlhodobo najvyťaženejším leteckým destináciám z Česka.

Letisko Praha má podľa informácií hovorcu Romana Pacvoňa zrušené štyri spiatočné lety Aeroflotu medzi Prahou a Moskvou. "Situácia sa môže zmeniť počas dňa. Žiadame cestujúcich, aby sledovali informácie o lete," povedal ČTK Pacvoň. Linka spoločnosti Ural Airlines do Jekaterinburgu by mala dnes popoludní odletieť, povedal.

Dnešná situácia v leteckej doprave medzi Českom a Ruskom je podľa ministerstva dopravy výsledkom nedosiahnutia dohody medzi leteckými úradmi oboch strán.

Rusko totiž podľa ministerstva jednostranne obmedzilo prelety ČSA cez Sibír, čo sa dotklo linky českého dopravcu z Prahy do juhokórejského Soulu. Česká strana ako odvetné opatrenie obmedzila lety ruských dopravcov. "Snahou českej strany nie je blokovať leteckú prevádzku medzi oboma štátmi, avšak musí obhajovať oprávnené záujmy svojich leteckých dopravcov," uviedlo ministerstvo.

Obe krajiny sa dnes ráno dohodli, že povolia lety ČSA aj ruských aeroliniek do 7. júla. Do tej doby budú hľadať spoločnú dohodu, ako odblokovať letecké spoje aj po tomto dátume.

České obmedzenie sa týka dopravcov Aeroflot, Rossiya Airlines, Pobeda, Ural Airlines a Siberian Airlines.

Vedľa Aeroflotu oznámili zrušenie svojich dnešných spojov tiež Ural Airlines (Uralskije avialinii) s tým, že prerušujú lety do Prahy z Jekaterinburgu a Žukovského. Dopoludnia ale generálny riaditeľ Sergej Skuratov agentúre TASS povedal, že spoločnosť lety z Jekaterinburgu do Prahy obnovuje.

01 - Modified: 2024-02-03 10:30:00 - Feat.: - Title: S týmito aerolinkami nemusíš pred cestou stresovať. Prinášame zoznam najbezpečnejších letov na svete 02 - Modified: 2023-12-06 11:34:55 - Feat.: - Title: Aerolinky budúci rok čakajú stabilizáciu ziskov, ale aj vyššie náklady 03 - Modified: 2023-09-13 18:35:40 - Feat.: - Title: Tri letecké spoločnosti z USA znížili odhady príjmu pre vyššie náklady. Palivo a práca sú drahšie 04 - Modified: 2023-07-14 17:24:07 - Feat.: - Title: Dovolenková sezóna ženie Slovákov k moru. No leto výrazne zdvihlo ceny leteniek 05 - Modified: 2023-01-06 09:00:00 - Feat.: - Title: O stratenej batožine informuj čo najskôr, neobliekaj si do lietadla šortky, radia expert a letuška
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:13