Reuters
StoryEditor

USA hrozia Únii ďalšími clami. Dôvodom je viac ako 14-ročný spor

02.07.2019, 10:33
Autor:
TASRTASR
Washington a Brusel sa viac ako 14 rokov navzájom obviňujú z nespravodlivého dotovania leteckých gigantov Boeing a Airbus.

Spojené štáty v pondelok navrhli ďalšie clá na celý rad výrobkov z Európskej únie (EÚ) v hodnote štyri miliardy dolárov (3,52 miliardy eur) ako odvetu za dotácie pre výrobcu lietadiel Airbus.

Zoznam produktov zahŕňa napríklad parmezán a mnohé iné syry a ďalšie potraviny, ako sú klobásy, šunky, škótska a írska whisky, cestoviny či olivy a tiež chemikálie a kovy.

Úrad amerického obchodného zástupcu v pondelok vo svojom vyhlásení uviedol, že dáva na verejné pripomienkovanie doplnkový zoznam výrobkov, ktoré by mohli byť predmetom dodatočných ciel.

Na doplnkovom zozname je 89 položiek v približnej hodnote štyri miliardy dolárov a rozširuje pôvodný zoznam zverejnený 12. apríla, na ktorom sú položky v hodnote približne 21 miliárd dolárov, dodal úrad.

Dotovanie leteckých gigantov

Washington a Brusel sa viac ako 14 rokov navzájom obviňujú z nespravodlivého dotovania leteckých gigantov Boeing a Airbus. Je to najdlhší a najzložitejší spor, ktorým sa zaoberá Svetová obchodná organizácia (WTO).

Trump si dal za cieľ sústrediť sa počas pôsobenia v úrade prezidenta na - podľa jeho slov - nekalé obchodné praktiky, ktoré znevýhodňujú USA. A clá sú jeho obľúbeným nástrojom.

Nová roztržka

Najnovšia kapitola roztržky USA a EÚ prichádza uprostred obchodného sporu medzi Washingtonom a Pekingom, v rámci ktorého si obe strany navzájom zaviedli clá za stovky miliárd dolárov.

USA začali v apríli s procesom zavádzania ciel proti EÚ. Brusel zase pripravil návrh ciel na americké produkty v súvislosti s dotáciami pre Boeing.

Trumpova administratíva sa snaží oddeliť tieto clá od ostatných a argumentuje, že sú súčasťou sporu o dotácie v oblasti letectva, a nie celkovej snahy vyvíjať tlak na EÚ, aby rokovala s Washingtonom o širšej obchodnej dohode.

Trump sa vlani v lete dohodol s vtedajším predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom na odložení ciel, kým obe strany rokujú obchodnej dohode. Ale zatiaľ sa na rokovaniach dosiahol len malý pokrok. No aj keď sa USA snažia oddeliť spor Airbus-Boeing od ostatných obchodných otázok, hrozba ciel určite nepovedie k väčšiemu pokroku na týchto rozhovoroch.

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 04 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 05 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:48