Zmeny v majetkovej štruktúre skupiny nastávajú preto, lebo Daniel Křetínský (na snímke) sa jej riadeniu nevenuje už približne dva roky.L. NEMEC/MAFRA
StoryEditor

Křetínský podpísal zmluvy. Definitíve kupuje elektrárne a ďalšie aktivity skupiny Uniper vo Francúzsku

04.07.2019, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Holding EPH je štruktúrovaný do dvoch hlavných pilierov - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe.

Energetický a priemyselný holding (EPH) podnikateľa Daniela Křetínského získa elektrárne a ďalšie aktivity nemeckej skupiny Uniper vo Francúzsku. Dnes boli podpísané všetky súvisiace zmluvy.

ČTK to povedal hovorca EPH Daniel Častvaj. Cenu nešpecifikoval. Obe strany už podľa neho tiež získali všetky potrebné schválenia od štátnych a regulačných orgánov.

EPH preberie od Uniperu všetky jeho aktíva, okrem iného spoločnosť zaoberajúca sa predajom energiou, dve plynové elektrárne v Saint-Avold, dve uhoľné elektrárne v Saint-Avold a Gardanne, elektráreň na spaľovanie biomasy v Gardanne a veterné a solárne elektrárne. Exkluzivitu na rokovania s Uniperom získal Křetínského holding vlani v decembri.

Štruktúra holdingu

Holding EPH je štruktúrovaný do dvoch hlavných pilierov - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. EPIF v EPH zastrešuje tranzit plynu, distribúciu elektriny a plynu, skladovanie plynu a teplárenstva. Podiel 31 percent v EPIF patrí fondu austrálskej banky Macquarie, zvyšok patrí EPH. EP Power Europe zastrešuje ťažbu uhlia a výrobu elektriny. Křetínský sa väčšinovým vlastníkom EPH stal predvlani, teraz drží 94 percent akcií holdingu.

"Výrobné portfólio Uniper France je vhodne diverzifikované. Posilňujeme svoju pozíciu nielen v oblasti konvenčnej energetiky, ale aj v sektore výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, konkrétne ide o veterné a solárne zdroje. Popri tom biomasová elektráreň v Provence prispeje k posilneniu našej pozície v tomto segmente a vhodne dopĺňa naše ďalšie elektrárne spaľujúce biomasu vo Veľkej Británii a Taliansku," povedal dnes podpredseda predstavenstva spoločností EPH a EP Power Europe Jan Špringl.

V decembri Špringl uviedol, že spoločnosť Uniper France je v neľahkej situácii, keď dve uhoľné elektrárne, ktoré sú základným majetkom spoločnosti ako z hľadiska inštalovaného výkonu, tak počtu zamestnancov, majú na základe rozhodnutia francúzskej vlády obmedzenú časovú perspektívu.

"Vzhľadom k tomu, že spoločnosť je z veľkej časti organizovaná okolo týchto aktív, ich uzavretie bude vyžadovať koncepčnú reorganizáciu a definíciu novej stratégie spoločnosti. Sme si zároveň vedomí sociálnych aspektov prípadného uzatvorenia prevádzky uhoľných elektrární," povedal vtedy.

Vstup na francúzsky trh

V súvislosti s plánovaným vstupom na francúzsky trh uzavrel EPH už skôr partnerstvo so spoločnosťou Total. "Vstupujeme na francúzsky trh so strategickým zámerom ďalej rozvíjať podnikanie spoločnosti Uniper France," dodal dnes Špringl.

Křetínský je podľa minuloročného rebríčka časopisu Forbes 5. najbohatším Čechom s majetkom vo výške 59 miliárd korún. Podnikateľ je mimo iného spolumajiteľom futbalového klubu AC Sparta Praha.

01 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 02 - Modified: 2024-04-11 08:08:29 - Feat.: - Title: Rusko sa zameralo na veľké ukrajinské elektrárne. Zmenilo však stratégiu, cieľom je totálna deštrukcia 03 - Modified: 2024-04-07 14:58:16 - Feat.: - Title: V Mochovciach sa začala generálna odstávka prvého bloku elektrárne 04 - Modified: 2023-12-20 15:04:17 - Feat.: - Title: Po 70 rokoch s ťažbou uhlia na Slovensku končia aj Elektrárne Nováky 05 - Modified: 2023-12-07 18:50:48 - Feat.: - Title: Ruské sily zasiahli elektráreň na Ukrajine, Kyjev vyzval na šetrenie energie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:44