Reuters
StoryEditor

Drahé ozdravenie. Prepustení zamestnanci Deutsche Bank dostanú päť miliárd eur

05.07.2019, 17:44
Autor:
fihfih
Šéf Deutsche Bank musí rýchlo doladiť detaily svojho avizovaného plánu na rozsiahlu redukciu globálneho biznisu.

Generálny riaditeľ Deutsche Bank Christian Sewing sa ponáhľa s prípravou záložného plánu, ktorým chce postaviť na nohy upadajúcu nemeckú banku.

Počíta aj s výplatou masívneho odstupného prepusteným zamestnancom vo výške až piatich miliárd eur.

Predchádzajúci plán zlúčenia s konkurenčnou Commerzbank stroskotal. Šéf najväčšej nemeckej banky musí rýchlo doladiť detaily svojho avizovaného plánu na rozsiahlu redukciu globálneho biznisu.

Plán by mal byť hotový do tohto víkendu, kedy o ňom rozhodne dozorná rada.

Razantné prepúšťanie 15 až 20 tisíc zamestnancov najviac postihne divíziu investičného bankovníctva. Hovorí sa o ďalšom prepúšťaní na manažérskych postoch a tiež o vytvorenie jednotky, kam sa "upracú" zlé aktíva.

Banka sa prepadne do straty

V tejto novej divízii skončia rizikové aktíva vo výške 30 až 50 miliárd eur z celkovo 374 miliárd eur aktív, ktoré banka spravuje. Sú medzi nimi akcie, deriváty s dlhou dobou splatnosti aj úvery po splatnosti.

Podľa zdrojov oboznámených s reštrukturalizáciou bude musieť banka vyplatiť 5 miliárd eur v rámci odstupného.

Podľa Financial Times ústav tento rok nebude v čiernych číslach, ako čakal, ale prepadne sa do straty. Banka tiež údajne rokuje s regulátormi o znížení povinných kapitálových rezerv.

Pod vysokými bankármi sa podlamuje stolička

Špekuluje sa o tom, že Christian Sewing, po ktorého nástupe pred rokom už manažment banky preriedili, má zamierené na ďalších vysokých bankárov.

Hovorí sa o tom, že stolička sa podlamuje pod riaditeľom investičného bankovníctva Garthom Ritchiem alebo finančným riaditeľom Jamesom von Moltkem. Podľa Bloombergu by sám Sewing mohol mať problémovú jednotku investičného bankovníctva pod svojou priamou kontrolou. Počet členov správnej rady sa môže znížiť z deviatich na sedem členov.

Nech už bude prepúšťanie pri hornej či spodnej hranici, o ktorej sa zmieňujú zdroje, čistka personálu bude najväčšia za desiatky rokov. Dvadsať tisíc zamestnancov je ekvivalentom pätiny pracovnej sily. Vedľa investičného bankovníctva príde o miesto približne 2-tisíc ľudí ročne v divízii retailového a korporátneho bankovníctva.

Banka zápasí s problémami

Nie je však zatiaľ jasné, ako rýchlo a kde sa bude prepúšťať v investičnom bankovníctve. Divízia má 18 200 zamestnancov na prepážkach a celkovo 40 800 zamestnancov. Zároveň banka plánuje najať 300 bankárov, ktorí sa budú starať o najbohatšiu klientelu.

Deutsche Bank v posledných rokoch zápasí s množstvom problémov, ktoré zahŕňajú okrem iného vysoké pokuty za rôzne pochybenia. V Spojených štátoch teraz banka čelí rozsiahlemu vyšetrovaniu kvôli obvineniam súvisiacich s praním špinavých peňazí.

Priaznivú správu avšak pre Deutsche Bank znamenali nedávne výsledky každoročných záťažových testov bánk v Spojených štátoch. Deutsche Bank tento rok týmito testami na rozdiel od minulého roka úspešne prešla.

01 - Modified: 2024-02-01 09:59:14 - Feat.: - Title: Štvrťročný zisk Deutsche Bank klesol o takmer tretinu, výsledky však prekonali očakávania analytikov 02 - Modified: 2023-07-26 07:42:26 - Feat.: - Title: Zisk Deutsche Bank klesol o viac než štvrtinu, prekonal však očakávania 03 - Modified: 2023-07-19 17:45:54 - Feat.: - Title: Fed udelil Deutsche Bank pokutu za nedostatočné opatrenia proti praniu peňazí 04 - Modified: 2023-07-04 17:22:54 - Feat.: - Title: Dcérska firma Gazpromu podala žalobu na Deutsche bank a Commerzbank 05 - Modified: 2023-06-22 14:25:01 - Feat.: - Title: Deutsche Bank pripravuje plány na zrušenie desatiny pracovných miest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:54