TASR/AP
StoryEditor

Ive bol v Appli viac ako 25 rokov. Čo predchádzalo odchodu muža, bez ktorého by nebol iPhone?

06.07.2019, 00:00
Jonathan Ive bol po smrti Stevea Jobsa najdôležitešou osobou vo firme.

Dlhoročný šéfdizajnér Applu Jonathan Ive na konci roka skončí. Kým pre niektorých je to šok, podľa zistení agentúry Bloomberg Ive s myšlienkou na odchod koketoval dlhšiu dobu a posledné roky sa v kancelárii objavoval len dvakrát do týždňa.

Päťdesiatdvaročný Brit teraz plánuje založiť vlastnú dizajnérsku spoločnosť s názvom LoveFrom. Očakáva sa, že Apple sa stane jedným z jeho klientov.

Apple rezignáciu slávneho dizajnéra oznámil minulý štvrtok. Po tridsaťročnom pôsobenia pri firme správa pôsobila ako blesk z čistého neba. Podľa niektorých je Ive nenahraditeľný a jeho odchod zanechá vo vedení spoločnosti "prázdnu dieru".

Avšak hlavný riaditeľ Applu Tim Cook v pondelok rázne odmietol, že by jeho odchod mal v budúcnosti ovplyvniť schopnosť spoločnosti prichádzať s inovatívnym dizajnom produktov. Cook tiež vyvrátil tvrdenie, že by Ive odchádzal kvôli nezhodám s ním, ako napísal v nedeľu Wall Street Journal.

Odchod po štvrťstoročí

Už roky sa však špekulovalo, že Ive z firmy odíde. Sústredil sa viac na každodenné biznisové záležitosti, zanedbával tak dizajnovanie nových produktov Applu. Podľa Bloombergu sa Ive zbavoval zodpovednosti už od predstavenia Apple Watch v roku 2015. Do sídla spoločnosti od tejto chvíle údajne dochádzal zhruba dvakrát do týždňa.

Zdroje blízke Ivovi podľa Bloombergu poznamenávajú, že väčšinu svojich schôdzok presúval do San Francisca, kde žije a má štúdio. Už vtedy sa chcel vyhnúť dochádzaniu do sídla spoločnosti Apple v kalifornskom meste Cupertino, ktoré je hodinu vzdialené od San Francisca. Zvyšok schôdzok sa odohrával po hoteloch či priamo u zamestnancov doma.

"Bol v Appli cez 25 rokov a tá práca je psychicky veľmi náročná," uviedol zdroj Bloombergu. Ive do Applu prišiel v roku 1992, od roku 1996 viedol dizajnový tím a je považovaný za duchovného otca najznámejších výrobkov firmy vrátane iPhonu, iPadu, Apple Watch, Mac či iPodu.

Ive je tiež držiteľom mnohých dizajnérskych ocenení a zhruba 5-tisíc patentov. Tiež bol blízkym dôverníkom spoluzakladateľa a bývalého výkonného riaditeľa firmy Steva Jobsa. "Väčšina hlavných diskusií o firme prebiehala medzi nimi," podotkol Matt Rogers, ktorý pracoval na softvéri iPhonu a iPadu medzi rokmi 2007-2010. Rogers je zároveň spoluzakladateľ firmy špecializujúcej sa na chytré termostaty či hlásiče dymu Nest Labs.

Prechádzky s Jobsom

Podľa Rogersa chodil Jobs s Ivom pravidelne na obedy, po ktorých nasledovali prechádzky okolo sídla Applu. Práve na týchto prechádzkach obaja muži diskutovali o možnostiach, ako vylepšiť vzhľad výrobkov. Keď Jobs v roku 2011 zomrel, stal sa Ive najdôležitejšou osobou vo firme.

Náročná úloha ho však čoskoro unavila.

"Bol na neho vyvíjaný extrémny tlak počas 25 rokov. Každý raz musí spomaliť," povedal zdroj Bloombergu, ktorý si prial zostať v anonymite. Ive sa teraz plánuje naplno venovať svojej novej spoločnosti s názvom LoveFrom. Minimálne jedného klienta by mal mať istého.

A tým by bola spoločnosť Apple.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:08