Jerome PowellReuters
StoryEditor

"Moja odpoveď znie nie." Šéf Fedu reagoval na priamu výzvu Trumpa, aby odstúpil

10.07.2019, 19:42
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Donald Trump niekoľkokrát otvorene zaútočil na Powella a centrálnu banku za zvýšenie úrokových sadzieb.

Prezident americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell nemieni odstúpiť zo svojho postu napriek zvyšujúcemu sa tlaku voči svojej osobe zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ako uviedol, z vedenia banky neodíde ani vtedy, ak by ho na to Trump priamo vyzval.

"Moja odpoveď znie nie"

"Moja odpoveď znie nie," reagoval Powell na otázku Maxine Watersovej, ktorá predsedá Výboru Snemovne reprezentantov pre finančné služby, či by "sa zbalil a odišiel," ak by to od neho Trump žiadal.

"Zo zákona mám mandát na štyri roky a ja si svoje povinnosti mienim splniť," povedal Powell.

Trump už niekoľkokrát otvorene zaútočil na Powella a centrálnu banku za zvýšenie úrokových sadzieb. Fed ich vlani zvýšil celkovo štyrikrát, naposledy v decembri. Trump označil banku za hrozbu pre americkú ekonomiku, ktorá, ako tvrdí, nemôže práve pre menovú politiku Fedu rýchlejšie rásť.

Pripustil znižovanie sadzieb

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell dnes naznačil, že základný úrok v Spojených štátoch by sa mohol čoskoro znížiť.

Výhľad americkej ekonomiky podľa neho naďalej ohrozuje napätie v obchodných vzťahoch a tiež útlm globálnej ekonomiky. Powell to uviedol v texte dokumentu, ktorý je určený pre jeho vypočutí v Kongrese.

Powell v texte uvádza, že Fed bude na hrozby "primerane reagovať", aby udržal hospodársky rast. Ten v USA trvá nepretržite už desať rokov.

Šéf Fedu v správe píše, že ďalší rast americkej ekonomiky ohrozujú riziká, ako je pokračujúca nízka inflácia, slabší rast iných veľkých ekonomík a pokles firemných investícií.

So znížením základnej úrokovej sadzby na konci júla naďalej počítajú finančné trhy. Americký prezident Donald Trump v poslednej dobe Powella opakovane kritizoval a k zníženiu úrokov ho vyzýval.

Powell dnes začína dvojdňové vypočutie v Kongrese, ktoré je venované najmä menovej politike a ktoré šéf Fedu absolvuje každých šesť mesiacov.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:27