Reuters
StoryEditor

Trump kritizuje kryptomeny. Ak chcú Facebook a ďalší vydávať peniaze, majú sa stať bankou

12.07.2019, 10:29
Autor:
ČTKČTK
Americkému prezidentovi sa nepáči, keď vydávatelia kryptomien obchádzajú štandardné bankové regulácie.

Americký prezident Donald Trump na Twitteri kritizoval kryptomeny vrátane Bitcoinu i digitálnej meny nazvanej libra, ktorú sa chystá zaviesť Facebook. Naznačil tiež, že ak Facebook a iné firmy chcú vydávať vlastnú menu, mali by požiadať o bankovú licenciu a podliehať bankovej regulácii.

Facebook a jeho vznikajúcu kryptomenu tento týždeň kritizovali tiež šéfovia americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell a šéf britskej centrálnej banky Mark Carney.

"Nie som fanúšikom Bitcoinu ani iných kryptomien, ktoré nie sú peniazmi a ktorých hodnota je vysoko nestabilná a vychádza z ničoho," napísal Trump na Twitteri.

"Ak sa Facebook a ďalšie firmy chcú stať bankou, musia si požiadať o novú bankovú licenciu a stať sa subjektom všetkých bankových regulácií, rovnako ako ďalšie banky, národné i zahraničné," dodal.

Facebook v júni oznámil, že v roku 2020 zavedie vlastnú kryptomenu. Spolu s 28 partnermi, medzi ktorými sú Mastercard, PayPal Holdings či Uber Technologies, vytvorí asociáciu Libra, ktorá by mala rovnomennú kryptomenu tiež spravovať. Súčasťou skupiny Libra v súčasnosti nie je žiadna banka.

"V Spojených štátoch máme len jednu skutočnú menu, je silnejšia ako kedykoľvek inokedy, je hodnoverná a spoľahlivá. Je to zďaleka najdominantnejšia mena kdekoľvek na svete, a tak to aj zostane. Nazýva sa americký dolár!" napísal prezident v jednom zo série štvrtkových tweetov.

Vlastnú digitálnu menu sa chystá spustiť finančný ústav JPMorgan Chase & Co, čo je najväčšia americká banka podľa objemu aktív, pripomína agentúra Reuters.

Šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell tento týždeň zákonodarcom povedal, že plán Facebooku na vlastnú digitálnu menu by nemal pokračovať, kým nebudú vyriešené obavy týkajúce sa súkromia a ochrany spotrebiteľov, rovnako ako otázka prania špinavých peňazí a finančnej stability.

Fed podľa neho zriadil pracovnú skupinu, ktorá bude projekt sledovať. Spolupracuje s centrálnymi bankami ďalších krajín, z ktorých niekoľko tiež vyjadrilo obavy z projektu digitálnej meny Facebooku.

Bitcoin, čo je najznámejšia digitálna mena, bol vytvorený v roku 2008 ako alternatíva k menám kontrolovaným vládami a bankami. Obchodovanie s kryptomenami však nie je prevažne pod kontrolou. Trh s kryptomenami tiež čelí obvineniam z prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

Server CNBC tiež upozornil na dlhodobo nestabilné vývoj ceny Bitcoinu. Od štvrtka sa kurz Bitcoin voči doláru pohyboval podľa údajov CoinDesk priebehu 24 hodín medzi maximom 12 033,74 dolárov a minimom 11 142,79 dolárov. Ak by sa takýto vývoj uskutočnil u národných mien, bol by to vážny dôvod na obavy.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:11