Reuters
StoryEditor

Turecko ťaží cyperský zemný plyn. Únia sa proti členovi NATO chystá uvaliť sankcie

14.07.2019, 13:10
Autor:
bajbaj
Turecko ťaží zemný plyn v exkluzívnej ekonomickej zóne Cyperskej republiky.

V pondelok v cyperských vodách zakotvila už druhá turecká loď, aby ťažila tamojšie zásoby zemného plynu. Podľa prezidenta Recepa Erdogana tým Turecko obhajuje práva cyperských Turkov. Cyprus ho naopak viní z porušovania suverenity a o pomoc sa obrátil na Európsku úniu, ktorá vo štvrtok vydala prvý návrh na uvalenie sankcií, tvrdia zdroje agentúry Reuters.

Turecká ťažobná loď Yavuz v pondelok zakotvila 69 kilometrov od východného brehu stredomorského ostrova, priamo v exkluzívnej ekonomickej zóne Cyperskej republiky. Z nej podľa medzinárodného práva môže ťažiť suroviny iba štát, ktorému zóna patrí, informuje Al Jazeera.

Už od mája navyše druhá ťažobná loď Fatih získava zemný plyn na severovýchode Cypru. Tamojšie úrady vydali v bezmocnom geste na posádku lode zatykač. Za svoj členský štát sa nakoniec postavila Európska Únia.

"Napriek našim najlepším úmyslom udržiavať s Tureckom priateľské susedské vzťahy, jeho pokračujúce narušovanie suverenity Cypru, nášho členského štátu, nevyhnutne povedie k plne solidárnej odpovedi EÚ," uviedol v stredu prezident Európskej rady Donald Tusk.

Nasledujúci deň Rada predstavila prvý návrh plánu, ako Turecko potrestať. Podľa zdrojov Reuters v ňom EÚ hrozí znížiť Turecku predvstupovú finančnú podporu, ktorá mala za obdobie 2014 až 2020 predstavovať 4,45 miliárd eur. Ďalej chce pozastaviť vyjednávanie komplexnej dohody o leteckej doprave a preskúmať pôžičky, ktoré Turecku poskytla Európska investičná banka.

Brusel medzi mlynskými kameňmi

Dokument zároveň varuje, že ak Ankara bude naďalej pokračovať v ilegálnej ťažbe, EÚ je ochotná prijať ešte tvrdšie opatrenia. Lenže Brusel zároveň nutne potrebuje turecké spojenectvo v otázkach migrácie a bezpečnosti, proti Erdoganovi teda musí postupovať opatrne.

"Budeme cieliť iba na ľudí spojených s týmito konkrétnymi nelegálnymi aktivitami. Snažíme sa (sankcie) kalibrovať veľmi starostlivo, pretože potrebujeme tureckú spoluprácu v otázkach migrácie, NATO a boji s terorizmom," uviedol interný zdroj Reuters a upozornil, že cez Turecko do Európy navyše vedú dôležité suroviny. "Neočakávajte žiadne široké ekonomické sankcie," dodal.

Samozrejme miernosť voči agresívnemu Turecku vnímajú členské štáty ako zradu. Podľa denníka The Guardian Cyprus spoločne s Gréckom tlačí na Brusel, aby proti Turecku zaviedol tvrdé protiopatrenia, vrátane ekonomických sankcií. Keď nepodnikne konkrétne kroky, Cyprus údajne hrozí vetovaním začatia prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom.

Niet divu. Pre malý ostrovný štát bez vlastného námorníctva je podpora EÚ, ktorou je Cyprus členom od roku 2004, zrejme jedinou šancou na úspech. Vo februári turecká vojenská loď zablokovala plavidlo spoločnosti ENI, ktorú si Cyprus najal, aby skúmala novo nájdené ložiská. Firma od prieskumu musela ustúpiť.

"Naše vojnové lode a bezpečnostné zložky sledujú vývoj v oblasti a sú poverené urobiť čokoľvek, čo bude potrebné," hrozil vtedy Erdogan smerom k ostrovnému štátu pri príhovore v parlamente. "Turecko sa bude pozorne držať svojich práv, ktoré mu (na Cypre a v Egejskom mori) plynú z histórie, dohôd a medzinárodného práva," uviedol.

Turecká obhajoba

Ankara si cyperský zemný plyn nárokuje kvôli podielu, ktorý na surovine majú mať tureckí Cyperčania zo severu ostrova. Cyprus je od roku 1974 rozdelený na južnú Cyperskú republiku obývanú gréckymi Cyperčanmi, a Severocyperskú republiku tvorenú obyvateľstvom tureckého pôvodu.

Tento separatistický štát vznikol v roku 1983, teda sedem rokov po tom, čo Turecko vyslalo na ostrov vojakov, aby zabránili pokusu gréckych Cyperčanov o prevrat a zjednotenie ostrova. Kým Cyperská republika v južnej časti je medzinárodne uznávaným štátom a členom EÚ, Severocyperskú republiku uznáva iba Ankara.

Turecké ministerstvo zahraničia vo štvrtok zmietlo hrozby EÚ zo stola. Bruselu odkázalo, že EÚ nie je v spore nestranná, obvinilo Cyprus z porušovania medzinárodného práva a Grécko označilo za "rozmaznané dieťa Európy." Podobne asertívne si tento člen NATO počína aj v zhoršujúcom sa spore s USA o nákupe systému protiraketovej obrany z Ruska.

​Grécky web To Vima minulý týždeň uviedol, že napätie v Stredomorí nebezpečne eskaluje a Turecko na územie Severného Cypru tajne dopravilo 42 tankov Leopard 2A4. Správu prevzala aj agentúra ČTK a niektoré médiá. Informáciu sa však nepodarilo overiť z iného zdroja. Žiadne ďalšie médiá, ani cyperské, túto správu nepriniesli.

​Napätie medzi medzi Tureckom a Cyprom zhustlo tento rok marci, kedy spoločnosť Exxon objavila na juhozápadnej strane Cypre obrie ložisko, ktoré by mohlo obsahovať päť až osem biliónov kubických stôp zemného plynu (113 až 227 miliárd metrov kubických). Južne od ostrova má Cyprus už jedno plynové pole Aphrodite, ktoré obsahuje asi štyri bilióny kubických stôp plynu. Jeho objavenie v roku 2011 sa taktiež nezaobišlo bez konfliktu.

01 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:49