Reuters
StoryEditor

Nemecko by malo zrušiť viac než polovicu svojich nemocníc, ukazuje štúdia

15.07.2019, 10:57
Autor:
ČTKČTK
Fungovať by mali naďalej len väčšie a lepšie lôžkové zdravotnícke zariadenia, ktoré by tak mohli získať drahé prístroje i viac personálu.

V Nemecku je podľa novej štúdie príliš veľa nemocníc. Na zlepšenie starostlivosti o pacientov, bolo by ich treba viac ako polovicu zrušiť.

Skončiť by podľa odborníkov z Bertelsmannovej nadácie mali predovšetkým menšie kliniky. Práve tie totiž často nemajú potrebné moderné prístroje a ich personál dostatok skúseností.

O správnom počte nemocníc sa v Nemecku vedú spory dlhodobo. Podľa štúdie Bertelsmannovej nadácie, o ktorej dnes informovala agentúra DPA, by sa mal ich počet pre dosiahnutie lepšej starostlivosti o pacientov znížiť zo súčasných takmer 1400 na menej ako 600.

Fungovať by mali naďalej len väčšie a lepšie lôžkové zdravotnícke zariadenia, ktoré by tak mohli získať drahé prístroje i viac personálu.

Nedostatok skúseností

"Len kliniky s väčším počtom oddelení a viac pacientov môžu nazbierať dostatok skúseností pre bezpečnú starostlivosť," uviedli autori štúdie. Podľa nich za rad zdravotných komplikácií aj prípadov úmrtia môže práve nedostatok skúseností lekárov a sestier v malých nemocniciach, ktoré navyše často nemajú k dispozícii drahé prístroje potrebné k starostlivosti o pacientov okrem iného po infarkte či mozgovej mŕtvici.

Radikálnym znížením počtu nemocníc by sa podľa Bertelsmannovej nadácie dala zlepšiť predovšetkým akútna starostlivosť, ale aj plánovanie operácií.

Riešením by mohol byť tento krok tiež pre chronický nedostatok zdravotníckeho personálu.

Dostupnosť lekárov na vidieku

Rýchla dostupnosť nemocničnej starostlivosti aj vo vidieckych regiónoch, ktorú sa snaží súčasná nemecká vláda zachovať, je podľa štúdie len zdanlivou výhodou. V menších klinikách je totiž podľa nej starostlivosť kvôli chýbajúcim odborníkom menej kvalitná.

Podľa odborníkov Bertelsmannovej nadácie je v Nemecku problémom tiež počet ľudí, ktorým sa starostlivosti v nemocniciach dostáva. Zhruba päť miliónov pacientov ročne by bolo podľa nich možné ošetriť aj ambulantne.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:46