FacebookReuters
StoryEditor

Facebook zaháňa obavy. Svoju kryptomenu obhajuje pred Kongresom

15.07.2019, 19:57
Autor:
ČTKČTK
Proti pripravovanej kryptomene sa vyjadrili viacerí regulátori.

Spoločnosť Facebook nespustí svoju vlastnú digitálnu menu libra skôr, ako budú vyriešené všetky obavy regulačných úradov a libra nebude schválená.

Vyplýva to zo záznamu prejavu, ktorý sa chystá pred bankovým výborom amerického Senátu predniesť v utorok David Marcus. Ten má vo Facebooku na starosti dohľad nad spustením novej kryptomeny.

​Prepis pripraveného prejavu dnes zverejnil výbor Senátu. Podľa tohto záznamu Marcus tiež sľubuje, že libra nebude vytvorená tak, aby konkurovala štátnym menám alebo narúšala menovú politiku.

"Asociácia Libra, ktorá bude spravovať rezervy (libry), nemá v úmysle konkurovať žiadnym štátnym menám ani vstupovať do oblasti menovej politiky," uvádza sa v prejave. "Menová politika je patrične poľom pôsobnosti centrálnych bánk."

Chcú sa oficiálne registrovať

Asociácia Libra je skupinou firiem, ktoré stoja za kryptomenou, na čele s Facebookom. Marcus uvádza, že asociácia sa chce registrovať ako podnik s peňažnými službami u Siete pre vymáhanie finančných zločinov (FinCEN) pri ministerstve financií a plne dodržiavať zákony proti praniu špinavých peňazí a o bankovom tajomstve.

Od oznámenia projektu vlastnej kryptomeny minulý mesiac čelí Facebook stabilnému prílevu kritiky a skepticizmu od politikov po celom svete. Tí sa obávajú o bezpečnosť dát, prania špinavých peňazí a o ochranu spotrebiteľov. Niekoľko členov Kongresu už navrhlo, aby bol nový produkt zakázaný.

Adresujú obavy

Marcus sa v prejave snaží zahnať niektoré z týchto obáv. Okrem iného uvádza, že partneri, ktorí budú poskytovať finančné služby, budú musieť spĺňať pravidlá proti praniu špinavých peňazí.

Asociácia Libra tiež nebude uchovávať osobné údaje užívateľov nad rámec informácií o základných transakciách a osobné informácie poskytnuté službe Calibra, digitálnej peňaženke, ktorú Facebook vyvíja kvôli libre, nebudú zdieľané so sociálnou sieťou a nebude ich možné využívať pre cielenú reklamu.

Asociácia Libra má sídliť v Ženeve a bude tak podliehať švajčiarskemu úradu pre ochranu dát a informácií. Asociácia podľa Marcusa predbežne rokuje so švajčiarskym úradom pre dohľad nad finančným trhom o vhodnom regulačnom rámci.

Marcus tiež v prejave apeluje na zákonodarcov, že Spojené štáty by nemali také inovácie potláčať. "Som pyšný, že Facebook túto snahu zahájil tu, v Spojených štátoch. Verím, že ak inovácie v oblasti digitálnej meny a platieb nepovedie Amerika, urobia to iní. Ak nebudeme konať, potom čoskoro uvidíme, že digitálne meny má pod kontrolou niekto iný, ktorého hodnoty sú výrazne odlišné, "uvádza sa v texte.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:09