StoryEditor

Ministri G7 vyzvali na reguláciu kryptomien a zdanenie technologických gigantov

18.07.2019, 14:18
Autor:
ČTKČTK
Rokovaniam dominoval plán Facebooku zaviesť vlastnú digitálnu menu libra.

Digitálne meny, ako je aj plánovaná libra od Facebooku, musia podliehať najvyšším regulačným štandardom, aby sa zabezpečilo, že sa nepoužívajú k praniu špinavých peňazí a že ich užívatelia sú ochránení.

Na summite vo Francúzsku sa na tom zhodli ministri financií skupiny siedmich najbohatších krajín sveta G7. Dohodli sa tiež, že sa budú zaoberať daňovými problémami, ktoré prináša digitálna ekonomika, a budú sa snažiť presadiť plány na minimálnu firemnú daň. S odkazom na návrh vyhlásenia, ktoré má byť zverejnené na záver zasadnutia, to dnes uviedla agentúra Reuters.

Regulácia kryptomien

Rokovaniam dominoval plán Facebooku zaviesť vlastnú digitálnu menu libra. Facebook prišiel so svojím nápadom v čase, keď medzi politikmi narastajú obavy z prílišného vplyvu veľkých technologických firiem a ich snahy o vstup do oblastí, o ktorých doteraz rozhodovali vlády. Ako je napríklad práve vydávanie mien.

Kanadský minister financií Bill Morneau uznáva, že nové technológie môžu priniesť výhody. Ľudia však podľa neho nechcú len to, aby všetko bolo lacné, ale aby to bolo aj bezpečné. "A tak naša práca je myslieť aj na bezpečnosť. Máme nový pocit, že na tom musíme pracovať spoločne," citovala ho agentúra Reuters.

Zdanenie technologických gigantov

Okrem obáv z kryptomien sa ministri tiež zaoberali tým, ako najlepšie zdaniť veľké technologické spoločnosti. Francúzsko chce využiť svojho predsedníctva v G7, aby získalo podporu pre minimálne zdanenie podnikov, ktoré by malo zabrániť technologickým firmám v snahe prevádzať zisky do krajín s nízkymi daňami.

Ministri sa podľa vyhlásenia zhodli, že minimálna daň by prispela k zabezpečeniu toho, že firmy odvádzajú spravodlivý podiel na daniach.

Stretnutie sa uskutočnilo v čase rastúcej globálnej hospodárskej neistoty spôsobenej obchodným napätím medzi Spojenými štátmi a Čínou. Hrozí, že spomalenie globálneho obchodu podkopáva dlhotrvajúce oživenie. Japonský minister financií Taró Aso uviedol, že ministri financií G7 stále považujú za platné hodnotenia zo stretnutí širšej skupiny krajín G20, na ktorom sa krajiny zhodli, že globálna ekonomika zostáva na ceste k oživeniu.

"Bola tu zhoda (medzi členmi G7), že globálna ekonomika pravdepodobne v budúcom roku oživí," povedal Aso.

01 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-18 09:23:14 - Feat.: - Title: Geopolitické konflikty predstavujú vážnu hrozbu pre svetové hospodárstvo, píše sa vo vyhlásení skupiny G7 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:06