Flickr/@markheybo
StoryEditor

Smrad, potkany a hanba. Rím sa topí v odpadkoch, pomôcť majú ostatné štáty Únie

23.07.2019, 18:30
Autor:
kankan
V Ríme sa vyprodukuje každý týždeň v priemere 2100 ton odpadu.

Miestnych obyvateľov i turistov otravujú v Ríme tony hnijúceho odpadu v uliciach. Hromady priťahujú hmyz aj potkany a v horúcom lete sa z nich valí smrad.

Problém známy aj z minulosti zráža obľubu prvej starostky mesta. Talianska vláda navrhla, aby so situáciou pomohli aj ostatné štáty Európskej únie.

Lekári varovali, že hnijúci odpad je v horúčave magnetom pre muchy a šváby, ktoré môžu šíriť choroby. Zatiaľ však nie je známe, že by kvôli odpadkom niekto ochorel.

V Ríme sa vyprodukuje každý týždeň v priemere 2100 ton odpadu. Jeho odváženie však mešká, podľa niektorých už niekoľko mesiacov.

Radnica ako dôvod uvádza, že sa kvôli údržbe uzavreli dve veľké zberne. Mesto neohlásilo, kedy odvoz odpadu obnoví. Problém navyše odmietlo komentovať, informoval americký verejnoprávny rozhlas NPR.

Talianska metropola prezývaná "večné mesto" sa pýši množstvom kultúrnych pamiatok. Jednou z najnavštevovanejších je Fontána di Trevi. Aj v jej okolí sa ale kopia odpadky.

Turisti sa sťažujú na neporiadok

"Veľa odpadkových košov je preplnených. Je to nechutné," posťažoval si americký turista Callum Leeks. "Chcel by som tu vidieť krásne veci. Odpadky na zemi ale zážitok kazia," dodal.

Americká turistka Zoe Housemanová povedala, že Rím je oveľa špinavší než čakala. "Prišli sme z Nemecka a tam to bolo oveľa čistejšie," upozornila. "Všade po zemi sú nepozbierané odpadky a ohorky od cigariet," kritizovala Rím.

Kúsok od fontány má reštauráciu Vincenzo Caiazzo. S ostatnými majiteľmi obchodov sami upratujú svoje ulice. "Keď prídeme o 6:30, nájdeme čajky a potkany, ako sa prehrabujú preplneným košom. Je to odporné," popísal situáciu Caiazzo. Doplnil, že im radnica neoznámila, kam majú pozbieraný odpad dávať.

"Kŕdle čajok už nahradili dopravný hluk ako soundtrack života v Ríme," všimol si NPR. Čajky už totiž nemusia loviť ryby v dvadsať kilometrov vzdialenom mori, potravu hľadajú medzi odpadkami. K tým niekde dorazili aj líšky a diviaky.

Politička sama čelí protestom

Kvôli odpadkom už rozhorčení Rimania aj demonštrovali. "Chceme čistú štvrť," hlásal transparent účastníka protestného pochodu z 9. júla.

Situácia je neúnosná aj v rezidenčnej štvrti Monteverde, zúri Marco Rinaldi, majiteľ tamojšej kaviarne a obchodu s tabakom. Za rohom sa hromadia vrecia s odpadkami a smrad z nich vyháňa zákazníkov od vonkajších stolov.

"Každé dva mesiace platím mestu 350 eur za zber odpadu. Rozhodol som sa prestať platiť, kým neuprace tento neporiadok," vyhlásil Rinaldi. Problém má podľa neho na svedomí starostka Virginia Raggiová. NPR o nej napísal, že je "kritizovaná za nekompetentnosť".

Právnička a politička protestného populistického Hnutia piatich hviezd prevzala mesto ako prvá starostka v júni 2016. Zodpovednosť za neupratané odpadky nesie podľa nej Nicola Zingaretti z konkurenčnej stredoľavicovej Demokratickej strany. Ten je guvernérom regiónu Lazio, kam patrí aj Rím. Raggiová tvrdí, že pre odpad z Ríma nezabezpečil v Laziu dosť zberní.

Zingaretti kontroval, že Raggiová obviňuje, namiesto aby poďakovala mestám v Laziu, ktoré pomáhajú likvidovať odpad z Ríma. "Najkrajšie mesto sveta priviedla do katastrofálneho stavu," poznamenal.

Raggiová aj Zingaretti rokovali o probléme aj na ministerstve životného prostredia. Šéf rezortu Sergio Costa navrhol, aby sa ako dočasné riešenie vyjednalo, že s časťou odpadu z Ríma pomôžu ostatné štáty Európskej únie.

Odpadky sa Rímu nedarilo odvážať aj v minulosti. Vyšetrovatelia našli vtedy úzke väzby medzi organizovaným zločinom a upratovacími firmami.

01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 05 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:19