Twitter/MFA Russia
StoryEditor

Čína a Rusko upevňujú svoju pozíciu v Afrike, USA len bezradne prihliada

27.07.2019, 00:00
Autor:
dttdtt
Dobré vzťahy s africkým kontinentom sú pre Peking jednou zo súčasných priorít.

Kým Čína a Rusko sústavne upevňujú svoju pozíciu na africkom kontinente a uzatvárajú jednu obchodnú aj vojenskú dohodu za druhou, americký vývoz do Afriky klesol za posledných päť rokov takmer o tretinu.

Hoci USA obviňujú oboch rivalov, že používajú nepriehľadné obchodné praktiky, faktom zostáva, že Spojené štáty zostávajú pozadu.

Dobré vzťahy s africkým kontinentom sú pre Peking jednou zo súčasných priorít. V rámci posilnenia vzájomných vzťahov sa minulý týždeň odohralo historicky prvé čínsko-africké bezpečnostné fórum, ktorého sa zúčastnila takmer stovka predstaviteľov rezortu obrany z päťdesiatich afrických krajinách.

Podľa Pekingu účastníci konferencie diskutovali o nových prístupoch k čínsko-africkej bezpečnostnej spolupráci v novej ére, v ktorej čaká Afriku v najbližších rokoch rad projektov v hodnote miliárd dolárov, ktoré sú spojené s budovaním novej Hodvábnej cesty propagovanej čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Čierny kontinent je navyše domovom jedinej čínskej vojenskej základne v zámorí, ktorá sa nachádza v Džibutsku. Spojené štáty nedávno obvinili čínsku armádu z nezodpovedných činov v oblasti, kde má svoju základňu tiež Pentagon.

Hoci sa Washington snaží africké krajiny čoraz častejšie varovať pred prijatím čínskeho vplyvu, nedeľné fórum vzájomné vzťahy naopak upevnilo.

"Spoločný záujem Číny a Afriky v oblasti mieru a bezpečnosti rastie. Užšia spolupráca medzi oboma stranami znamená nové a drahocenné historické príležitosti," pochválil výsledky rokovaní čínsky generálmajor Sung Jen-Cchao, ktorý pôsobí na Úrade pre medzinárodnú vojenskú spoluprácu čínskej armády.

Podľa denníka Newsweek podpísalo približne 39 z 54 afrických krajín s Čínou dokumenty, v ktorých sa zaväzujú k spolupráci na projekte novej Hodvábnej cesty, v rámci ktorého chce Si Ťin-pching rozšíriť ekonomickú stopu svojej krajiny tým, že vybuduje v Ázii, Afrike, Európe a Latinskej Amerike nové koridory.

Spojené štáty varujú Afriku

Tento plán vyvolal za hranicami Afriky obavy, že by Peking mohol svojím správaním rozvojové krajiny zadĺžiť a neskôr to využiť ako páku pri vyjednávaní o ich vnútorných záležitostiach. Čína to však vehementne popiera.

Podporu čínskym zámerom naopak vyjadrilo Rusko, ktoré chce v regióne tiež upevniť a rozšíriť svoj vplyv. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v utorok na schôdzke ohľadom ruských investícií v Afrike vyhlásil, že by bolo dobré vziať si z Číny príklad.

"Chceme vzťahy s Afrikou povzniesť na oveľa kvalitnejšiu úroveň," dodal Lavrov po stredajšej schôdzke so zástupcami Pobrežia Slonoviny.

Podľa Lavrova to bude zahŕňať nielen posilnenie investícií, ale aj príspevok k posilneniu bezpečnosti. Konkrétne chce Rusko bojovať proti hrozbe džihádistických organizácií, ako je Islamský štát, al-Kájda, Boko Haram alebo Al-Shabab. Zapojiť by sa chcel aj do boja proti pirátom pri pobreží Afriky.

Rusko a Čína sú sofistikovanejšie, priznávajú USA

A pretože Rusko nechce zostať za Čínou pozadu, usporiada v októbri v Soči rusko-africký summit. Podľa Rusov už potvrdilo účasť 35 afrických lídrov.

Kým sa Čína aj Rusko môžu pochváliť rekordnými číslami v rámci obchodu s Afrikou, americký vývoz na čierny kontinent od roku 2014 podľa námestníčky ministra obchodu Karen Dunn Kelleyovej klesol o 32 percent.

"Vieme, že americké spoločnosti ponúkajú bezkonkurenčnú cenovú ponuku. Napriek tomu sme stratili pôdu pod nohami kvôli sofistikovanejším, ale často nepriehľadným, obchodným praktikám zahraničných konkurentov," uviedla Kelleyová po júnovom americko-africkom summite v Mozambiku.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa však podľa Newsweeku zatiaľ zmohla len na opakovanú kritiku Pekingu a Moskvy. Kým ruský líder Vladimir Putin aj čínsky prezident Si Ťin-pching už Afriku navštívili, Trump na kontinent ešte nikdy nevstúpil.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:50