Hodnota majetku: 15,5 miliárd dolárov. Národnosť: česká. Zdroj bohatstva: PPF.PPF
StoryEditor

Najbohatší Čech: Do politiky sa miešať nebudem, vytráca sa však úcta k tradíciám

27.07.2019, 09:11
Autor:
ČTKČTKredred
Podľa Kellnera súčasný vývoj v Európe a vo svete narúša rokmi budovanú stabilitu.

Skupina PPF ako firma nemôže a nechce vstupovať do politiky. Jej prácou a zodpovednosťou je dobre riadiť svoje jednotlivé spoločnosti, robiť poctivo a efektívne svoj biznis a držať sa pri tom západných podnikateľských štandardov, uviedol vo výročnej správe PPF najbohatší Čech Petr Kellner.

Okomentoval však politickú atmosféru, s ktorou sa podnikatelia musia vyrovnávať. Podľa neho v Európe miznú úcta k tradíciám, pracovitosti, podnikavosti aj k slobode ako takej.

PPF stúpol v roku 2018 čistý zisk o 25 percent na 22,2 miliardy korún (865 miliónov eur). Celkové aktíva skupiny sa vlani zvýšili na 1,16 bilióna. Kellner k výsledkom uviedol, že má radosť, čoho so spolupracovníkmi za 28 rokov existencie PPF dosiahli.

"Súčasne, alebo možno práve preto, ale aj premýšľam, ako veľmi sa v posledných rokoch mení zložito vybudovaná stabilita a rovnováha nášho sveta," uviedol.

Päťdesiatpäťročný Kellner dodal, že pre jeho generáciu sú sloboda, pracovitosť, podnikavosť a úcta k tradíciám základnými princípmi, na ktorých formovali svoje názory a postoje.

Kritika moderného videnia sveta

"To sú tiež hodnoty, vďaka ktorým sme mohli vytvoriť náš biznis a vybudovať firmy po celom svete. Dnešná západná spoločnosť, a najmä Európa, je ale stále viac ovládaná ideológiou individuálnej nárokovosti, rovnostárstvom a relativizovaním tradičných hodnôt," napísal.

Novodobé ideológie majú podľa Kellnera tendenciu obmedzovať slobodu, kreativitu a kritické myslenie. "Verím ale, že česká spoločnosť, ktorá tradične stojí predovšetkým na ume a pracovitosti tunajších ľudí, v takom svete obstojí," uviedol.

PPF tomu podľa neho chce prispieť. "PPF ako firma nemôže a nechce, hoci je z toho niekedy podozrievaná, vstupovať do politiky," konštatoval.

Za prácu a zodpovednosť finančnej skupiny označil dobré riadenie jednotlivých spoločností, poctivé a efektívne vykonávanie jej biznisu, pri ktorom sa bude držať západných podnikateľských štandardov.

Kellner varuje pred zjednodušenom videním sveta

"V dnešnej rozdelenej spoločnosti stále viac prevláda zjednodušené videnie sveta na úkor dialógu a vzájomného načúvania," uviedol Kellner. Finančník v tej súvislosti uvádza, že príliš veľa ľudí sa len vzájomne utvrdzuje vo svojej vlastnej interpretácii sveta.

"Niekedy sa už zdá, že svety na sociálnych sieťach a virtuálne obrazy sú dôležitejšie ako reálne činy. Nemyslím si to. Stále verím, že život spočíva v tom, čo skutočne robíme," uzavrel.

Kellner v máji rokoval so šéfom Senátu Jaroslavom Kuberom (ODS), okrem iného o bezpečnosti telekomunikačných sietí. Kellner predsedu hornej komory ubezpečil, že jeho firmy budú dodržiavať prípadné obmedzenia pre čínsku firmu Huawei, uviedol vtedy Kubera.

Problémy v Číne

O spoločnosti Huawei sa hovorí ako o možnom dodávateľovi technológií pre mobilné siete takzvanej piatej generácie (5G). Pred výrobkami firmy varovali americké úrady aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť. Americké tajné služby podozrievajú Huawei zo spolupráce s čínskou rozviedkou, firma to popiera.

Kellnerove firmy sú na čínskom trhu prítomné vyše desať rokov. Od roku 2007 tam poskytujú spotrebiteľské úvery pod značkou Home Credit, spoločnosť Soti v Pekingu otvorila laboratória vyvíjajúce liečebné prípravky proti nádorovým ochoreniam.

Vlani v novembri počas návštevy prezidenta Miloša Zemana v Číne PPF a Huawei podpísali memorandum o porozumení. Skupina ovláda ako českého operátora O2, tak správcu infraštruktúry Cetina.

01 - Modified: 2023-11-13 11:54:13 - Feat.: - Title: Rodina zosnulého miliardára Kellnera zakladá nový holding 02 - Modified: 2023-09-28 06:16:56 - Feat.: - Title: Haváriu vrtuľníka s českým miliardárom Kellnerom zrejme spôsobil pilot 03 - Modified: 2023-08-03 13:55:36 - Feat.: - Title: Predaj O2: opak predplatného a rozširovanie ponuky. Čo možno čakať od nového väčšinového vlastníka? 04 - Modified: 2022-06-30 10:13:21 - Feat.: - Title: Česká finančná skupina PPF chce odísť z Číny 05 - Modified: 2022-05-31 19:32:11 - Feat.: - Title: PPF čelí žalobe kvôli vytesneniu minoritných akcionárov z O2, píše český portál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:52