Donald TrumpReuters
StoryEditor

Nemiešajte digitálnu daň s vínom, odkazujú Francúzi Trumpovi

27.07.2019, 15:45
Autor:
ČTKČTK
Návrh zákona o digitálnej dani tento mesiac schválil francúzsky parlament.

Francúzsko bude zdaňovať príjmy veľkých technologických firiem, napriek hrozbám prezidenta USA Donalda Trumpa, že uvalí odvetné clá na francúzske víno.

Vyhlásil to dnes francúzsky minister financií Bruno Le Maire a Spojené štáty vyzval, aby do diskusie o tom, ako spravodlivo zvýšiť poplatky za digitálne služby, nevnášali obchodné clá.

​Le Maire reagoval na Trumpovu hrozbu zdaniť francúzske vína výmenou za digitálnu daň, ktorá je podľa Trumpa voči americkým spoločnostiam diskriminačná, napísala agentúra AP.

"Je v našom záujme mať spravodlivú digitálnu daň," povedal minister. "Prosím nemiešajte tieto dva problémy. Kľúčovou otázkou teraz je, ako môžeme dosiahnuť konsenzus o spravodlivom zdaňovaní digitálnych aktivít," dodal Le Maire.

Poukázal na to, že daň je mienená ako dočasné opatrenie až do dohodnutia medzinárodnej dohody.

Návrh zákona o digitálnej dani tento mesiac schválil francúzsky parlament. Trojpercentná daň z príjmov zo služieb poskytovaných vo Francúzsku sa týka firiem, ktoré majú v tejto krajine príjmy nad 25 miliónov eur a celosvetovo nad 750 miliónov eur. Platí spätne od začiatku tohto roka.

Je navrhnutá tak, aby zabránila nadnárodným spoločnostiam vyhýbať sa daňovým povinnostiam tým, že zriadi európsku centrálu v krajinách EÚ s nízkymi daňami.

V štátoch, ako je Francúzsko, v súčasnosti platia firmy ako Google, Amazon, Facebook, Apple, Airbnb alebo Uber len veľmi malú daň zo svojich nemalých aktivít.

Trump už skôr nariadil vyšetriť, či francúzska digitálna daň nediskriminuje americké firmy. Ak vyšetrovanie dospeje k záveru, že sú americké firmy nespravodlivo zdaňované, plánuje Washington zaviesť odvetné clá či iné obchodné reštrikcie.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:43