Reuters
StoryEditor

"Brexit je tu." Britská vláda sa pripravuje na odchod z Únie bez dohody

28.07.2019, 19:00
Autor:
ČTKČTK
Britská vláda plánuje investovať asi miliardu libier do prípravy októbrového odchodu Británie z Únie, či už s dohodou alebo bez dohody.

Nová britská vláda sa pripravuje na brexit bez dohody. Pre The Sunday Times to povedal šéf úradu vlády Michael Gove. Podľa Goveho Londýn "pracuje s predpokladom, že Európska únia s Britániou novú dohodu neuzavrie".

Predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn dnes pre televíziu Sky News povedal, že jeho strana urobí všetko, čo bude v jej silách, aby brexitu bez dohody zabránila. "Celá vláda bude teraz naplno pracovať, aby sa na vystúpenie Británie z EÚ pripravila," vyhlásil Gove.

​"S novým premiérom (Borisom Johnsonom) a s novou vládou ... opustíme Európsku úniu 31. októbra. Bez nejakých 'či' a 'ale'. Bez ďalších odkladov. Brexit je tu," uviedol Gove.

Minister financií Sajid Javid pre denník The Sunday Telegraph povedal, že vláda plánuje investovať asi miliardu libier do prípravy októbrového odchodu Británie z Únie, či už s dohodou alebo bez dohody.

Vysoké mimoriadne výdavky majú pripadnúť okrem iného na jednu z najväčších verejných informačných kampaní, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby jednotlivci aj firmy boli na vystúpenie Británie z Únie bez dohody prichystané.

Financie by mali ísť aj na 500 nových príslušníkov pohraničnej stráže a prípadné vybudovanie novej infraštruktúry okolo prístavov. Javidov predchodca v úrade Philip Hammond čelil kritike stúpencov brexitu, že na prípravu krajiny na odchod z Únie bez dohody nevynaložil dostatok peňazí, uviedla agentúra Reuters.

Podľa denníka The Guardian sa Hammond v stredu zišiel na súkromnej schôdzke s labouristickým tieňovým ministrom pre brexit Keirom Starmerom, aby spoločne vypracovali plán, ako Johnsonove plány na odchod Británie z EÚ bez dohody zmatiť. "Urobíme všetko pre to, aby sme zabránili odchodu bez dohody," povedal dnes pre televíziu Sky News vodca opozičných labouristov Corbyn.

​Na otázku, či sa pokúsi Johnsonovej vláde vyjadriť nedôveru, odpovedal, že situáciu zhodnotí po tom, čo na začiatku septembra skončia parlamentné prázdniny. Boris Johnson dal už vo štvrtok vo svojom prvom prejave po nástupe do funkcie jasne najavo, že jeho vláda je odhodlaná dodržať termín vystúpenie Británie z EÚ 31. októbra.

S Úniou by chcel Johnson vyjednať novú dohodu, ktorá by bola pre Britániu lepšia ako tá, čo už dojednala jeho predchodkyňa Theresa Mayová. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker ale vo štvrtok opätovne zdôraznil, že EÚ o žiadnej novej dohode rokovať nebude. V takom prípade je vraj Johnson pripravený vyviesť krajinu z EÚ bez dohody.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:33