Reuters
StoryEditor

Spor medzi Japonskom a Kóreou sa vyhrocuje: Škrtlo ju z dôležitého zoznamu, hrozia protiopatrenia

02.08.2019, 08:41
Autor:
ČTKČTK
Južná Kórea vypadne z "bielej listiny" krajín tešiacich sa výhodám osobitných obchodných partnerov Japonska.

Japonsko dnes vyhrotilo rastúce spory s Kóreou, keď dlhoročného spojenca vyradilo zo zoznamu preferovaných obchodných partnerov.

Opatrenie, ktoré krajine umožní lepšie kontrolovať vývoz zvlášť niektorých citlivých materiálov, prichádza v čase sporu o kompenzácie za nútenú prácu Kórejčanov pre Japonsko počas druhej svetovej vojny. Soul dal najavo sklamanie a sľúbil odvetu, informovala agentúra Reuters.

Kórea na základe dnešného rozhodnutia vypadne 28. augusta z "bielej listiny" krajín tešiacich sa výhodám osobitných obchodných partnerov Japonska. Tokio tak okrem iného bude môcť kontrolovať či obmedziť vývoz materiálov používaných na výrobu zbraní.

Už začiatkom júla schválilo Japonsko obmedzenie exportu materiálov používaných pri výrobe displejov pre chytré telefóny a pri výrobe čipov.

Kórejské ministerstvo zahraničia dnešné rozhodnutie ostro kritizovalo ako "jednostranný a svojvoľný" krok, ktorý je v rozpore s plánom rozširovania oblasti voľného obchodu v regióne. Soul zároveň prisľúbil, že siahne k zodpovedajúcim protiopatreniam.

Tokio označilo svoj krok za legitímne rozhodnutie, ktoré neodporuje pravidlám voľného obchodu. Japonsko zároveň odmietlo, že by opatrenie súviselo so sporom týkajúcim sa náhrad za vojnové práce.

Juhokórejský najvyšší súd vlani v októbri nariadil japonskej firme Nippon Steel & Sumitomo Metal odškodniť štyroch Juhokórejčanov za nútené práce, ktoré vykonávali počas koloniálnej nadvlády Japonska nad Kóreou v rokoch 1910 až 1945.

Firma však vyplatenie odškodného odmietla v súlade s dlhodobým postojom japonskej vlády, že všetky práva na odškodnenie boli zrušené zmluvou o normalizácii diplomatických stykov medzi oboma krajinami z roku 1965.

V júni Japonsko odmietlo návrh Južnej Kórey zriadiť spoločný fond odškodnení, do ktorého by prispievali firmy z oboch krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:45