Reuters
StoryEditor

Poľsko zažilo gigantickú stratu, vyhlásil premiér a chce to napraviť: Zaplatí mladým, aby neemigrovali

04.08.2019, 00:00
Autor:
kankan
Podľa vlády dosiahnu na daňovú úľavu približne dva milióny mladých. Premiér povedal, že im výnimka prinesie nové príležitosti porovnateľné s tými na Západe.

Poľsko ruší daň z príjmu pre občanov mladších ako 26 rokov. Chce ich tak motivovať, aby neopustili vlasť ako milióny ich krajanov. Podľa odborníkov na migráciu však ani tento úplatok nepomôže. Poľsku odsáva mozgy hlavne Británia a Nemecko.

18-percentnú daň z príjmu nebudú od 1. augusta platiť Poliaci mladší ako 26 rokov, ktorí za rok zarobia menej ako 85 528 zlotých (19 880 eur). Priemerný ročný plat v Poľsku činí necelých 60 000 zlotých (14 000 eur). Nový zákon je teda "veľkorysý," uviedla americká televízia CNN.

Podľa vlády dosiahnu na daňovú úľavu približne dva milióny mladých. Premiér Mateusz Morawiecki povedal, že im výnimka prinesie nové príležitosti porovnateľné s tými na Západe.

Po vstupe Poľska do Európskej únie v roku 2004 opustilo vlasť okolo 1,7 milióna mladých Poliakov, posťažoval si Morawiecki v parlamente. "Je to ako keby odišla celá Varšava ... je to gigantická strata," upozornil. "Musí to skončiť, mladí ľudia musia zostať v Poľsku," dodal.

Celkom sa po roku 2004 presídlilo do západnej Európy okolo 2,6 milióna Poliakov, z toho 724 000 z radov absolventov univerzít. Žiadna iná krajina EÚ neprišla o taký počet vysokoškolsky vzdelaných občanov. Západoeurópske štáty však využívajú Poliakov aj na menej kvalifikované, často sezónne práce, napríklad pri zberoch.

Najviac Poliakov sa usadilo v Británii, kde ich žije približne milión. Ďalší našli nový domov v Nemecku, Írsku a Švédsku.

"Extrémne klamlivý populizmus"

Exodus brzdí poľskú ekonomiku. "V posledných troch alebo štyroch rokoch začíname pozorovať nedostatok pracovných síl. Uvedomili sme si, že potrebujeme tých ľudí späť," povedala Barbara Jancewiczová z varšavského Centra pre výskum migrácie. Pripustila však, že hoci je daňová úľava veľká, nevyrovná rozdiely v zárobkoch v Poľsku a v Británii.

Oslobodenie od dane je jedným z opatrení v balíku sociálnych vymožeností, ktoré vláda konzervatívnej a nacionalistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) ohlásila pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Tie následne vyhrala. V novembri čakajú Poľsko všeobecné voľby.

Balík zahŕňa aj peniaze pre rodiny s deťmi a dôchodcov. Kabinet očakáva, že bude stáť 40 miliárd zlotých (9,3 miliárdy eur).

Za "extrémne klamlivý populizmus" označil schválené zmeny ekonóm a poslanec opozičnej strany Teraz! Ryszard Petru. Podľa neho daňový bonus mladí nakoniec zrejme ani nepocítia. Pravdepodobne totiž podnieti zamestnávateľov, aby im v zodpovedajúcej miere znížili platy.

Daňové prázdniny zatiaľ postkomunistické štáty poskytovali hlavne zahraničným firmám, ktorých investície chceli prilákať.

S Poliakmi pohne brexit, nie dane

"Nie je to všetko o peniazoch," myslí si Heather Rolfeová z londýnskeho think tanku Národný inštitút ekonomického a sociálneho výskumu. "Výskum uskutočnený na mladých Poliakoch v Británii zdôraznil, že emigrácia je často akýmsi prechodovým rituálom. Odídu, aby sa dostali od rodiny a získali nezávislosť," poznamenala.

Hranica 26 rokov podľa nej neumožní motivovať k návratu Poliakov v cudzine. "Doba, kedy ľudia začnú premýšľať o tom, či chcú zostať alebo sa vrátiť do vlasti, prichádza o niečo neskôr - keď sa rozhodnú, že budú mať deti. Teda až medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života," doplnila.

Poľsko opustila napríklad dvadsaťdvaročná firemná analytička Kinga Kitowská. Do Londýna odišla študovať a zostala tam, keď získala prácu vo finančníctve. Hovorí, že poľská vláda robí štedrú ponuku, ale nestačí to, aby sa vrátila domov. "Hľadám skôr príležitosti ako peniaze v krátkodobom horizonte," vysvetlila.

Lepšie by podľa nej bolo, keby sa v Poľsku otvárali odvetvia atraktívne pre mladých. "Práca, ktorú mám v Londýne, v Poľsku neexistuje," zhrnula CNN.

Podľa televízie Poliakov z Británie dostane skôr neistota okolo brexitu a s tým súvisiaci prepad kurzu libry. Spojené kráľovstvo prestáva byť zemou zasľúbenou aj kvôli rastúcej xenofóbii. Podľa štatistík teraz z Británie viac Poliakov odchádza, než koľko ich prichádza.

"Skôr ako akékoľvek daňové úľavy, možno Poliakov k návratu domov účinnejšie prinúti brexitová politika vlády v Londýne a britské nepriateľstvo voči migrantom," uzavrela CNN.

01 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk 02 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:05