StoryEditor

Ak Trump nevyhrá voľby, trhy sa zbláznia, varuje popredný investor

08.08.2019, 21:00
USA v súčasnosti prechádzajú najdlhším obdobím hospodárskeho rastu v histórii.

Americkej ekonomike sa darí a od nástupu prezidenta Trumpa do úradu zaznamenali značný nárast aj hlavné americké burzové indexy. Podľa prominentného investora Marka Mobiusa tomuto trendu nahráva Trumpova ekonomická politika.

V rozhovore pre televíziu CNBC varoval, že ak nebude v budúcom roku znovu zvolený, akciový trh sa "zblázni". USA v súčasnosti prechádzajú najdlhším obdobím hospodárskeho rastu v histórii.

Hlásia nárast

Miera nezamestnanosti atakuje 50-ročné minimum, mzdy a dôvera v americkú ekonomiku rastú. A aj napriek dočasnému prepadu na konci minulého roka sa v posledných rokoch darí aj americkým burzám.

Hlavné indexy sa spamätávajú aj z pondelňajších akciových výpredajov, ktoré spôsobila posledná eskalácia obchodnej vojny s Čínou. S&P 500, ktorý združuje akcie päť stoviek najväčších podnikov obchodovaných na amerických burzách, celkom stúpol od začiatku roka 2017 o viac ako 30 percent.

Podobný nárast zaznamenal aj Dow Jonesov index, technologický index Nasdaq Composite v rovnakom období vzrástol takmer o 50 percent.

Podľa Marka Mobiusa, spoluzakladateľa investičnej firmy Mobius Capital Partners, k tomu prispela aj ekonomická politika Donalda Trumpa. Od svojho nástupu do úradu v januári 2017 urobil množstvo ústretových krokov smerom k americkým firmám, pričom zrejme najvýraznejším bola jeho daňová reforma.

Vzhľadom na dlhé rastové obdobie amerického hospodárstva množstvo ekonómov upozorňuje na hroziaci koniec jedného ekonomického cyklu a prípadnú recesiu.

Obchodná vojna pokračuje

Podľa Mobiho by katalyzátorom tohto ekonomického spomalenia mohla byť skutočnosť, že Donald Trump prezidentské voľby v budúcom roku prehrá.

"Pretože potom by sa trhy zbláznili. Ich rast závisel na Trumpovej politike, ktorá ich spolu s hospodárskym rastom tlačila nahor," povedal Mobius stanici CNBC.

Dodal, že zatiaľ čo Trumpova prehra nie je momentálne príliš pravdepodobná, situácia sa môže v blízkej budúcnosť zmeniť, najmä kvôli "drvivo" negatívnemu mediálnemu pokrytiu Trumpových krokov.

Neistotu ohľadom ďalšieho vývoja americkej a aj globálnej ekonomiky vyvoláva aj obchodná vojna Spojených štátov s Čínou, keďže vzájomná dohoda oboch veľmocí je stále v nedohľadne.

Trump minulý týždeň oznámil, že od septembra bude dovoznému clu podliehať všetok čínsky vývoz do USA. Peking v pondelok reagoval podhodnotením kurzu čínskeho jüanu a štátnym firmám odporučil, aby pozastavili dovoz amerických poľnohospodárskych produktov.

Neskôr však svoju menu stabilizoval. Obavy o vývoj globálnej ekonomiky prinútili americkú centrálnu banku Fed k tomu, aby na konci júla znížila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu. Išlo o prvé zníženie úrokov od hospodárskej krízy v roku 2008.

01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:11