TASR/AP
StoryEditor

Rodičia sa boja, predajcovia tešia. V Amerike rastie dopyt po nepriestrelných aktovkách

11.08.2019, 18:00
Autor:
mtmmtm
Počet prípadov streľby na školách v USA rastie, rodičia hromadne deťom kupujú nepriestrelné tašky.

Ceruzky, zošity a nepriestrelný batoh. Pre mnohých rodičov v USA takto vyzerá nákupný zoznam pred blížiacim sa začiatkom školského roka. Po tragickom víkende, počas ktorého dvaja strelci v Texase a Ohiu zabili 30 ľudí, obavy Američanov o bezpečnosť detí rastú, k množstvu podobných incidentov totiž v minulosti došlo v školách. Záujem o špeciálny batohy láme rekordy.

Napríklad spoločnosť Tuffy Packs, ktorá vyrába nepriestrelné náplne do batohov, zaznamenala po poslednom víkende nárast tržieb o 200 percent. Informovala o tom americká stanica NBC, podľa ktorej tvorí zákaznícku základňu pre podobné produkty až 95 percent amerických rodičov.

V posledných dňoch zdvojnásobil svoje tržby aj massachusettský výrobca nepriestrelných materiálov Bullet Blocker, ktorý okrem batohov vyrába tiež oblečenie či ďalšie doplnky schopné zastaviť guľku.

Po dvoch víkendových prípadoch hromadnej streľby, počas ktorého v texaskom El Pase a Ohijskej Daytone zahynulo dokopy 30 ľudí, hýbe americkými rodičmi strach.

Firmám rastú zisky

K skupine podobných tragédií došlo v minulosti na amerických školách a od začiatku tohto roka zaznamenali úrady už viac ako dve desiatky prípadov streľby na pôde školy. Aj Connor Betts, ktorý v nedeľu vraždil v Daytone, chcel podľa výpovedí jeho bývalých spolužiakov vystrieľať školu, napísala agentúra AP.

Nepriestrelné batohy preto momentálne rýchlo miznú z pultov obchodov. "Mesačne predávame minimálne 100 produktov, za posledných pár dní sme ich však predali 300," povedal denníku Houston Chronicle Roman Zrazhevskiy, šéf e-shopu ReadyToGoSurvival.com.

Jeden z najväčších amerických výrobcov tohto tovaru, firma Guard Dog Security, tento rok priamo cieli na zákazníkov, ktorí nakupujú potreby pre nadchádzajúci školský rok.

Cena nepriestrelného batohu sa pohybuje zhruba medzi 100 až 200 dolármi. Vylepšenú verziu tohto ochranného prostriedku začala v tomto roku predávať súkromná americká bezpečnostná firma Armor, ktorú vedie bývalý člen izraelského komanda Gabi Sibona. Batoh od Armor je možné rozložiť na dve časti, čím je možné vytvoriť väčšiu ochrannú plochu alebo "klasickú" nepriestrelnú vestu, ktorá chráni hrudník spredu i zozadu.

"Problém sa pokúša vyriešiť trh"

Dopyt po nepriestrelných aktovkách výrazne vzrástol už po minuloročnej hromadnej streľbe v Parklande na Floride, ktorá sa zaradila medzi najvážnejšie útoky na americkej škole. Devätnásťročný páchateľ Nikolas Jacob vtedy zastrelil 17 ľudí.

"Je to neuveriteľne depresívne," komentoval vysoký záujem o nepriestrelné batohy Igor Volsky, riaditeľ organizácie Guns Down America (Zlož zbrane, Amerika), ktorá volá po obmedzení strelných zbraní v Spojených štátoch. "Trh sa snaží riešiť problém, ktorí politici vyriešiť odmietli," povedal Volsky denníku The New York Times.

Odborníci však varujú, že nepriestrelné výrobky pre bežných ľudí, ako napríklad batohy, nemusia nutne prechádzať rovnakým testovaním ako produkty pre armádu či ozbrojené zložky. Mnohí z výrobcov navyše priznávajú, že ich batohy nezastavia guľky zo zbraní ťažšieho kalibru, ako sú napríklad útočné pušky. Tvrdia však, že aj tak výrazne zvýši šancu na prežitie útoku aktívneho strelca.

"Nepriestrelné batohy za žiadnych podmienok neobstoja proti útočným puškám, ktoré sa veľmi často pri hromadných streľbách v školách používajú," povedal serveru CNBC William Bratton, bývalý komisár newyorskej polície. Ich jedinou výhodou je podľa neho určitá forma "psychologickej úľavy" pre rodičov, u samotných detí totiž iba vyvolávajú strach.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:32