Reuters
StoryEditor

Zrušte prvú triedu vo vlaku. Nemecká ľavica chce rovnosť medzi cestujúcimi

17.08.2019, 00:00
Autor:
dttdtt
Nemecký železničný ombudsman označil návrh za socialistické rovnostárstvo.

Šéf nemeckej ľavicovej strany vzbudil rozruch návrhom, že by štátna železničná spoločnosť Deutsche Bahn mala zrušiť v regionálnych vlakoch prvú triedu a ponúknuť všetkým rovnaké služby.

Pasažieri by sa podľa neho nemuseli tlačiť v uličkách a mohli využiť celý vlak. Nápad sa však nepáči prepravcovi, podľa ktorého majú ľudia na cestovanie na "úrovni" nárok.

Spolupredseda nemeckej Strany ľavice a člen Bundestagu Bernd Riexinger vyhlásil, že cestovanie regionálnym vlakom v dvoch rôznych triedach nedáva zmysel, a to s prihliadnutím na energetickú účinnosť a dostupnosť železničnej dopravy.

"Ľudia stoja na chodbách, zatiaľ čo v prvej triede je veľa voľného priestoru. Všetky vagóny by mali byť otvorené všetkým, aby sme mali vo vlaku väčšiu kapacitu. A to bez toho, aby ľudia museli zaplatiť viac," uviedol Riexinger.

Železnice aj opozícia sú proti

Ľavicový politik vyzval nemecké štátne dráhy, aby sa návrhom vážne zaoberali. Cestujúci si na jednu spoločnú triedu zvykli v autobusoch a podľa Riexingera to zvládnu aj vo vlaku.

Jeho nápad sa však nepáči železniciam ani opozičným politikom. Šéf nemeckého Spolku pre cestujúcich Karl Naumann označil návrh za nezmysel. "Existuje dopyt po prvotriednym cestovaní, a to na krátkych aj dlhých trasách. Ak potrebujem viac priestoru, vlak musí byť jednoducho dlhší," uviedol Naumann.

Dopravná asociácie pre región Berlín-Brandenbursko uviedla, že cestujúci si podľa prieskumov jednoznačne želajú zachovanie prvej triedy. "Kedykoľvek je vo vlaku menej miest v prvej triede, než bolo plánované, okamžite dostávame od zákazníkov sťažnosti," uviedla asociácia.

"Mali by mať možnosť užiť si cestu"

Do sporu sa vložil aj nemecký železničný ombudsman Enak Ferlemann, podľa ktorého sa Riexinger snaží o "socialistické rovnostárstvo". "Ak je niekto pripravený zaplatiť viac za širšie sedadlá a viac miesta, mal by takúto možnosť mať a užiť si cestu," vyhlásil Ferlemann.

Riexingerov nápad nadväzuje na návrh, ktorý minulý mesiac predložila Luisa Neubauerová z environmentálneho hnutia FridaysForFuture. Žiada zákaz vnútrozemskej leteckej dopravy v Nemecku, ktorá je podľa nej úplne zbytočná. Štát by mal namiesto toho povzbudiť ľudí, aby cestovali práve vlakom.

Diskusia o zrušení vnútroštátnych letov si odvtedy našla cestu do mainstreamovej politiky. Podľa kritikov takéhoto riešenia je však nemecký železničný systém zastaraný, neefektívny a nepokrýva celé Nemecko. Ľudia preto nemajú často inú možnosť, než zvoliť leteckú dopravu.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:25