Reuters
StoryEditor

Rázna výzva Trumpa: Americkým firmám nariadil, aby sa stiahli z Číny

23.08.2019, 18:01
Autor:
ČTKČTK
Prezident Spojených štátov reaguje na nové čínske clá.

Prezident Spojených štátov Donald Trump dnes vyzval americké firmy k hľadaniu alternatív na podnikanie v Číne, vrátane presunu výroby z Číny do USA. Urobil tak krátko potom, čo Čína ohlásila nové clá na americký tovar.

"Naše skvelé americké firmy majú týmto nariadené okamžite začať hľadať alternatívu k Číne, vrátane presunu svojich podnikov domov a výroby svojich produktov v USA," napísal Trump na svojom twitterovom účte. "Čínu nepotrebujeme," uviedol tiež.

Americká obchodná komora Trumpov postoj odmietla a vyzvala USA a Čínu k rýchlemu dosiahnutiu obchodnej dohody. "Hoci zdieľame prezidentovu frustráciu, veríme, že správnou cestou vpred je pokračujúci konštruktívny dialóg," uviedla. Národný zväz maloobchodu (NRF) označil odchod amerických maloobchodníkov z Číny za nerealistický.

Podľa agentúry Reuters nemôže Trump americké firmy zákonnými prostriedkami k bezprostrednému odchodu z Číny prinútiť. Prezident vo svojich tweetoch nespresnil, ako chce v tejto záležitosti postupovať. Napísal však, že ešte dnes predstaví reakciu na nové čínska clá.

Trhy reagujú

Podľa informácií agentúry Reuters má teraz Trump v Bielom dome schôdzku so svojím obchodným tímom.

Čína dnes oznámila dodatočné clá vo výške päť a desať percent na americký tovar, ktorého ročná hodnota dovozu do krajiny dosahuje zhruba 75 miliárd dolárov. Krok Pekingu je reakciou na americké clá na čínsky tovar, ktoré Trump ohlásil na začiatku augusta.

Oznámenie nových čínskych ciel viedlo k poklesu na akciových trhoch, ktorý sa po Trumpovcých výrokoch výrazne prehĺbil. Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, okolo 18:00 SELČ strácal zhruba 1,8 percenta na 25 790 bodoch.

Nové clá

Časť nových čínskych ciel nadobudne platnosť 1. septembra, zvyšok 15. decembra. Trump na začiatku augusta oznámil, že Spojené štáty od 1. septembra uvalia dodatočné desaťpercentné clo na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do USA dosahuje 300 miliárd dolárov.

Neskôr Úrad amerického obchodného splnomocnenca (USTR) uviedol, že u niektorých tovarov bude zavedenie cla odložené na 15. decembra.

Obchodná vojna

Colná vojna medzi USA a Čínou začala už v minulom roku. Washington sa pomocou ciel snaží prinútiť Peking k zmene obchodných praktík a k zníženiu čínskeho prebytku v obchodovaní s USA.

Poradca Bieleho domu Peter Navarro dnes uviedol, že obchodné rozhovory s Čínou budú pokračovať za zatvorenými dverami. Vyjadril tiež presvedčenie, že obchodné vojna s Čínou nespôsobí rast cien či spomalenie ekonomiky v Spojených štátoch.

Hospodársky rast v USA podľa Navarra brzdí americká centrálna banka (Fed), ktorú prezident Trump ostro kritizuje kvôli jej neochote k výraznejšiemu znižovaniu úrokových sadzieb.

01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:57