Reuters
StoryEditor

Zbedačenej Venezuele hrozí hladomor. Americké sankcie môžu celú krajinu zničiť

31.08.2019, 18:30
Množstvo ľudí v krajine si nemôže dopriať ani jedlo trikrát denne.

Extrémna šetrnosť, závislosť na humanitárnych organizáciách, pokračujúca emigrácie. Venezuelčania už roky zápasia s ekonomickou krízou, ako sa dá. Najnovšie americké sankcie však môžu ich už aj tak krehký život úplne zničiť.

Kedysi to bola bašta vládnych socialistov. Zosnulý vodca Hugo Chávez sem nechal dovážať lacné potraviny vrátane takého luxusu, ako sú ovocné kompóty.

Caracaský slum Carapita dnes však môže poslúžiť ako príklad sociálneho rozkladu a ideologickej otupenosti v krajine, kde panujú hlad, choroby a kde kolabujú verejné služby ako rozvod elektriny a dodávky vody.

Ľudia nemajú ani jedlo

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa začiatkom augusta vyhlásila voči režimu Nicolasa Madura "totálne embargo", čo podľa mnohých expertov môže ekonomickú situáciu v krajine dramaticky zhoršiť. Venezuela sa môže čoskoro ocitnúť na prahu hladomoru, varujú.

Ulica Carapita už dnes ponúka letargický rytmus šetrného života, ktorý ide do extrému. Na hlavnej ceste je možné naraziť na opravára všetkého druhu - od rozbitých topánok a tašiek až po zapaľovače. Ľudia tu často nosia obnosené oblečenie, drvivá väčšina roky nebola v reštaurácii či v kine.

Vnútri slumu fungujú domáce humanitárne organizácie, ktoré sa snažia obyvateľom Carapity dopriať trochu jedla v krajine, kde väčšina obyvateľov nemá šancu jesť trikrát denne.

"Carapita bola kedysi na 99 percent revolučná. Dnes tu vláda žiadnu podporu nemá už len preto, že nás úplne opustila," hovorí mi 49-ročný José Pulido, ktorý sa v Carapite narodil a dnes tu pracuje ako komunálny líder.

Deťom dáva jedlo humanitárna organizácia

Pulido monitoruje sociálnu a zdravotnú situáciu slume a svoje pozorovania odovzdáva humanitárnej organizáci Alimenta La Solidaridad. Tá na základe jeho zistení v slume otvorila verejnú jedáleň pre deti od dvoch do štrnástich rokov. Záujem bol obrovský, sto miest sa čoskoro zaplnilo. Podľa Pulida dnes na uvoľnené miesto už čaká ďalších 25 detí.

Alimenta La Solidaridad dnes vo Venezuele spravuje cez 130 podobných jedální a poskytuje zadarmo obedy 12 tisícom detí.

"Všetky jedálne dnes majú poradovník. Často musíme vyberať medzi takmer rovnako podvyživeným deťmi. Bohužiaľ náš rozpočet je obmedzený," opísala situáciu Andrea Varvarová, sociálna pracovníčka organizácie.

OSN: Z krajiny by mohla utiecť až štvrtina obyvateľov

Vyhliadky sú pritom žalostné. Medzinárodný menový fond (MMF) nedávno predpovedal, že sa hrubý domáci produkt Venezuely zníži koncom tohto roka o ďalších 35 percent. OSN medzitým počíta s tým, že z Venezuely budú naďalej prúdiť davy ľudí.

Tento exodus, ktorý dnes tvorí do 5 miliónov ľudí, by v decembri roku 2020 mohol dosiahnuť až 8 miliónov, čo by predstavovalo štvrtinu celkovej populácie krajiny.

Najnovšie ekonomické sankcie, ktoré na Madurov režim uvalil Donald Trump a ktoré majú zmraziť všetky vládne aktíva a bankové transakcie, môžu podľa OSN situáciu "výrazne zhoršiť".

Už dnes množstvo domácich expertov poukazuje na tvrdý dopad sankcií, ktoré USA v januári tohto roku uvalili na export venezuelskej ropy.

Venezuelská ekonomika je z 95 percent závislá práve na predaji "čierneho zlata". Výmenou za neho krajina nakupuje jedlo, lieky, oblečenie či náhradné diely.

Sankcie môžu ublížiť aj opozícii pod vedením Juana Guaidóa, ktorý ich existenciu systematicky presadzuje. Guaidóa dnes za legitímneho prezidenta uznáva cez 50 štátov vrátane USA, Kanady, krajín Európskej únie či Japonska.

"Ľudia okolo Guaidóa si nechcú pripustiť, že ropné sankcie môžu byť pre množstvo ľudí devastujúce. Guaidó tak môže čoskoro stratiť na popularite, pretože ho mnohí budú mať za vinníka," povedal mi rešpektovaný novinár Francisco Toro.

Nicolás Maduro v reakcii na nové americké sankcie oznámil, že sťahuje svojich vyjednávačov, ktorí sa s predstaviteľmi opozície snažia terajšiu politickú krízu vyriešiť prostredníctvom dialógu.

Guaidó má na zosadenie Madura dva tri mesiace

Venezuela má dnes popri dvoch prezidentoch aj dva parlamenty. Ten kontrolovaný opozíciou je však na hranici kolapsu. Vlna vládnych represálií voči zákonodarcom totiž v posledných týždňoch len zosilnela a desiatky z nich sú teraz v exile.

Čoskoro tak môže dôjsť k tomu, že tento parlament, ktorému Maduro v lete roku 2017 odobral všetky právomoci za podpory provládneho Najvyššieho súdu, nebude mať uznášaniaschopný počet, a stane sa tak technicky nefunkčným.

Juan Guaidó medzitým prichádza o jedného spolupracovníka za druhým, a to vrátane svojej ochranky. Dvaja jej členovia, ktorí sa starali o Guaidóovu bezpečnosť, nedávno skončili vo väzení za "obchodovanie s nelegálnymi zbraňami".

Vo väzení je dnes aj Guaidóov viceprezident Edgar Zambrano a hlavný poradca Roberto Marrero.

Politický analytik Dimitris Pantoulas má za to, že ako Maduro, tak aj Guaidó sa ocitli v šachu. Maduro je izolovaný a oslabený sankciami, Guaidó nedokázal ani po pol roku od chvíle, keď sa vyhlásil za dočasného prezidenta, na svoju stranu zlákať armádne špičky, arbitra venezuelskej moci.

"Guaidó má dva tri mesiace na to, aby Madura zosadil. Ak sa tak nestane, jeho revolta bude zrejme históriou," mieni Pantoulas.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:52