Reuters
StoryEditor

Monopol Googlu sa môže skončiť. Spoločnosť bude vyšetrovať 50 generálnych prokuratúr USA

10.09.2019, 12:17
Autor:
osvosv
Vyšetrovanie sa bude týkať hlavne oblasti online reklamy.

Technologickému gigantovi Google hrozí ďalšia regulácia. Bude ho totiž vyšetrovať päťdesiat amerických generálnych prokuratúr.

Dôvodom je to, že spoločnosť má svojim monopolom v oblasti online reklamy dusiť konkurenciu. Prokurátori to v pondelok oznámili Najvyššiemu súdu. Firme hrozí pokuta, aj úplné rozloženie.

Len málokedy sa stane, že by sa generálni prokurátori takmer všetkých častí USA zhodli.

"Je to neobvyklé usporiadanie," uviedol podľa CNN generálny prokurátor Washingtone D.C, Karl Racine. Ich názory často bývajú v úplnom protiklade - napríklad v oblasti práv na nosenie zbraní či potratov. "Dnes však rokujeme ako jeden," dodal Racine.

Dôvodom takejto neobvyklej zhody je správanie spoločnosti Google. To totiž podľa predstaviteľov 50 štátov a teritórií ohrozuje hospodársku súťaž. Praktickým monopolom na internetovú reklamu a vyhľadávania má totiž Google zabraňovať rastu nových, malých firiem.

Možný rozklad firmy

Zástupcovia štátov poslali technologickému gigantovi podľa spravodajského serveru politike rozsiahly zoznam otázok, na ktoré musí do tridsiatich dní odpovedať.

Podľa zdrojov Politico je monopol na vyhľadávanie a reklamu len "odrazovým mostíkom". Otázky sa totiž údajne týkajú všetkých oblastí podnikania Googlu, vrátane minulých akvizícií.

Generálny prokurátor Texasu, Ken Paxton, uviedol, že firme nehrozí len pokuta. Podľa neho budú v prípade dokázania viny mnohí uvažovať aj o kompletnom nariadenom rozložení firmy. Môže sa však stať aj to, že vina preukázaná nebude, doplnil.

Tvrdý trest časť prokurátorov požaduje hlavne kvôli tomu, že je dnes v podstate nemožné byť na internete bez Googlu.

Tretina ziskov online reklamy 

"Na jednu stranu si môžete povedať, že je Google dominantný, pretože je dobrý," povedal denníku The Guardian Len King z Centra pre internet a spoločnosť zo Stanfordovej univerzity. "Lenže (Google) vytvoril ekosystém, kde je celá internetová skúsenosť ľudí sprostredkovaná domácou stránkou Googlu a inými produktami tejto firmy," dodal.

V tomto roku má podľa odhadov Google ovládať približne 31 percent celosvetových ziskov z online reklamy. Podľa niektorých majú kvôli tomu firmy v USA len dve možnosti - buď pristúpiť na nevýhodnú zmluvu s Googlom, alebo nezasiahnuť svoju cieľovú skupinu vôbec.

Vyhlásenia generálnych prokurátorov sa nezúčastnili zástupcovia štátov Kalifornia a Alabama. Podľa odpovede prvého z menovaných pre televíziu CNN je však možné, že aj oni majú svoje pochybnosti.

"Aby sme ochránili integritu našej práce, nemôžeme situáciu komentovať - ​​ani potvrdiť, ani vyvrátiť potenciálne vyšetrovanie," uviedol hovorca tamojšieho generálneho prokurátora.

"Nepamätám si, kedy sa im naposledy podarilo sa takmer všetci zhodnúť," uviedol pre politikoch William Kovacic, bývalý šéf Federálnej obchodnej komisie. Podľa mnohých politikov je to dôkazom toho, že už je naozaj potrebné s monopolom Googlu niečo urobiť.

Nie len Google má problém

Google v tom však nie je sám. Minulý piatok generálni prokurátori ôsmich štátov a Washingtone D.C. oznámili, že začnú vyšetrovať Facebook.

Vyšetrovanie sa má sústrediť predovšetkým na internetovú reklamu, zabezpečenie súkromia používateľov a akvizície firmy, vrátane nákupu aplikácií Instagram a WhatsApp, informuje CNN.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:54