Reuters
StoryEditor

Viac ako 130 miliónom ľudí chýba bravčové. Čína musela siahnuť po krízových rezervách

13.09.2019, 19:30
Autor:
osvosv
V minulom roku na africký mor uhynulo asi 100 miliónov ošípaných a v niektorých častiach Číny začalo dochádzať bravčové.

Sviatok stredu jesene tento rok pripadá na piatok 13. októbra a oslavovať sa bude predovšetkým cez víkend. Hoci sa počas neho jedia predovšetkým mesačné koláčiky a ďalšie guľaté jedlá, vo väčšine rodín nechýba na slávnostnej tabuli ani bravčové mäso.

Lenže toho je v niektorých oblastiach kritický nedostatok. Africký mor v Číne totiž zahubil zhruba 100 miliónov ošípaných a niektorí predpokladajú, že by sa číslo v budúcnosti mohlo ešte zdvojnásobiť.

Ceny bravčového za posledný rok podľa dát čínskej vlády stúpli o zhruba 50 percent a sú mestá, v ktorých skoro nie je k dispozícii. V oblastiach, ktorých sa nedostatok bravčového týka, žije podľa CNN najmenej 130 miliónov ľudí.

Siahajú po rezervách

Niektoré čínske provincie aj s ohľadom na blížiaci sa sviatok radšej otvorili strategické rezervy. V snahe o dostatočnú ponuku a zníženie cien tak na trh vypustili svoje zásoby mäsa pre krízové ​​situácie.

Naposledy tak vo štvrtok urobilo mesto Ťi-nan, v ktorom žije vyše 6,8 milióna ľudí. Celkom chce do mesiaca vypustiť medzi ľudí 1,5 tisíca ton mäsa. Ani doplnenie obchodov z krízových zásob však podľa niektorých analytikov nebude stačiť.

Čínsku ekonomiku totiž bude ďalej ovplyvňovať obchodná vojna s USA, v novom balíčku ciel sa nachádza práve aj bravčové mäso. Jeho cena tak podľa analytikov porastie ďalej.

Namiesto mäsa len knedličky

"Je to príliš drahé, príliš drahé, príliš drahé!" sťažoval sa novinárom The New York Times na cenu bravčového dôchodca Kuej Fu-i. "Nemôžeme si to vôbec dovoliť," dodal. Podľa neho si už mnohí nemôžu zaobstarať celé kusy mäsa, a musia sa tak uspokojiť iba s mletým mäsom, ktorým plnia knedličky.

Bravčové mäso je pre Číňanov veľmi dôležité. Je totiž veľmi silne zakorenené v tamojšej kultúre a je sa pri mnohých príležitostiach. Ročne sa ho tam zje zhruba päťdesiat kíl na osobu a tvorí cez polovicu tamojšej spotreby mäsa.

Spotrebu bravčového sa snažia znížiť

Podľa vlády je však riešenie krízy veľmi jednoduché - stačí, aby ľudia prestali jesť toľko bravčového.

Čínsky denník Life Times nedávno zverejnil článok Je lepšie jesť menej bravčového, v ktorom sa rozoberajú záporné vplyvy jeho konzumácie. "Nezáleží, či je bravčové mäso drahé alebo lacné. Každý by mal svoj jedálniček zlepšiť tým, že ho bude jesť menej," cituje článok expertku na výživu Sü Šu-fang. "Ak budete jesť príliš veľa mäsa, ľahko priberiete," dopĺňa autor týchto vládnych novín.

Celkovo má podľa odhadov analytikov CNN Čína "v zálohe" niekoľko stotisíc ton bravčového. Jeden z analytikov oslovených americkou televíziou však odhaduje, že ho v krajine bude do konca roka chýbať približne 10,8 milióna ton.

01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2023-12-15 14:16:28 - Feat.: - Title: Slovensko vo výstražnom systéme: Ľudia kúpili pokazené mäso, Maďari zas zhabali proteín zo Šale 03 - Modified: 2022-12-25 18:22:36 - Feat.: - Title: Anomália na pultoch: Kým všetko zdražuje, bravčovina zlacnela. Nemá to logiku, hovoria chovatelia 04 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 05 - Modified: 2022-04-12 13:09:56 - Feat.: - Title: Bravčovinu čaká výrazné zdražovanie. Jej ceny na burze prekonávajú rekordy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:01