StockExpert
StoryEditor

Saudi prišli po útoku dronmi o polovicu produkcie ropy. Jej cena môže vyletieť prudko hore

15.09.2019, 11:55
Autor:
ČTKČTK
Výrazné zníženie ťažby ropy spoločnosťou Saudi Aramco v dôsledku útoku dronmi môže mať dopad na ceny suroviny.

Útok na ropné zariadenia spoločnosti Saudi Aramco na východe Saudskej Arábie uvrhol svetový ropný trh do stavu, ktorého sa všetci obávali. Vynútené zníženie produkcie ropy o 5,7 milióna barelov denne, čo zodpovedá asi polovici saudskoarabskej dennej ťažby, je nebezpečnou situáciou, v ktorej sa podľa agentúry Bloomberg ukáže, ako citlivý ropný trh v skutočnosti je.

Udalosť podľa analytikov určite spôsobí rast cien ropy a dnes poslala nadol akcie nielen v Saudskej Arábii, ale aj na ďalších burzách na Blízkom východe.

Protiiránske sankcie, incidenty s tankerom či zostrelenie dronov nad Hormuzským prielivom, ktorý je strategickou trasou pre dopravu ropy, prešli trhy prakticky bez povšimnutia. To, čo sa stalo teraz, je však úplne odlišný prípad. Kľúčové je, ako dlho bude výluka zničených ropných prevádzok trvať. To zatiaľ známe nie je. Podľa zdroja agentúry Reuters potrvá týždne.

Ropa môže prudko zdražieť

Dĺžka uzávery a presný rozsah škôd, ktorý tiež ešte nie je známy, sa odrazí aj v cene ropy. Hrozbou je aj to, že ak trhy nebudú mať dostatok informácií, povedie to obchodníkov k presvedčeniu, že nastal najhorší možný scenár. Energetickí analytici citovaní nemeckým portálom Deutsche Welle už teraz predpovedajú prudký rast cien.

"Akýkoľvek útok na Saudskú Arábiu určite povedie k otrasu na ropných trhoch," vyhlásila Bernadette Johnsonová z analytickej spoločnosti Enverus. Prípadný dlhodobý výpadok podľa nej povedie k veľkému výkyvu ceny, kým sa dodávky neobnovia.

Televízia CNBC uviedla, že experti predpokladajú okamžité zvýšenie ceny o päť až desať dolárov za barel, akonáhle sa počas nedeľnej noci amerického času trhy otvoria. Ďalší analytici dokonca predpovedali sto dolárov za barel, v piatok sa pritom barel severomorskej ropy Brent obchodoval za 60,22 dolára.

Môžu sa obrátiť na Irán

Ešte pred sobotňajším útokom, ku ktorému sa prihlásila jemenská povstalecká skupina Husíovia, bol ťažko predstaviteľný prelom v americko-iránskych vzťahoch. Teraz, keď americký minister zahraničia Mike Pompeo z útoku priamo obvinil Teherán, sa možnosť, že by výpadky saudskoarabskej ropy nahradila iránska ťažba, javí ako prakticky nepredstaviteľná.

Pokiaľ však výluka bude trvať prinajmenšom v rade týždňov, budú mať ázijskí kupci snažiaci sa zásobiť tamojšie smädné rafinérie ďalší dôvod rokovať o nákupoch s Teheránom.

Podľa Bloombergu nie je ani jasné, čo bude znamenať pre trhy uvoľňovanie strategických zásob, aby sa výpadok v dodávkach ropy pokryl. Medzinárodná energetická agentúra (IEA) oznámila, že situáciu monitoruje a že trhy sú teraz dostatočne zásobené. Takéto vyhlásenie naznačuje, že IEA očakáva rýchle sprevádzkovanie odstavených saudskoarabských prevádzok.

Isté podľa Bloombergu je však to, že ropný trh vstúpil do nového a nebezpečného obdobia. Korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý vedie intervenciu saudskoarabskej koalície v Jemene, bude takmer určite musieť na incident zareagovať, a to obzvlášť v prípade, že výpadok ropy bude dlhodobejší.

Burzy reagujú

Hlavný akciový index saudskoarabskej burzy dnes klesol o viac ako tri percentá, aj keď do konca obchodovania straty zmiernil. Dnešný pokles zmazal tohtoročný zisk burzy. Spolu so Saudskou Arábiou sa kvôli zhoršeniu rizík v regióne vydali dole tiež burzy v Spojených arabských emirátoch, Katare, Kuvajte a Bahrajne.

Analytici sa zhodujú, že incident nespôsobí zrušenie primárnej ponuky akcií firmy Aramco, mohol by však mať vplyv na určenie hodnoty firmy. O ponuke akcií štátnej ropnej firmy Aramco sa hovorí už niekoľko rokov a je netrpezlivo očakávaná.

Mohla by byť najväčšia na svete a sama firma by sa mohla stať najväčšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete. Podľa zdrojov by Aramco mohla ponúknuť jedno percento akcií na domácom trhu ešte do konca tohto roka.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:21