Reuters
StoryEditor

E.ON prevezme časť konkurenčnej firmy RWE, Innogy

17.09.2019, 15:37
Autor:
TASRTASR
Dlhoroční konkurenti si už viac nebudú konkurovať.

Európska komisia (EK) schválila dohodu nemeckých koncernov RWE a E.ON týkajúcu sa rozdelenia dcérskej firmy RWE, Innogy. E.ON môže prevziať jej časť, ak splní stanovené podmienky.

Oba koncerny sa dohodli na rozdelení Innogy a kompletne novom rozdelení jej aktivít. E.ON v rámci zložitej dohody s RWE o výmene majetku získa aktíva Innogy v oblasti distribučných sietí a maloobchodného predaja koncovým zákazníkom.

RWE zasa zlúči operácie E.ON-u a Innogy v oblasti obnoviteľných zdrojov.

EK dala v utorok zelenú koncernu E.ON, ktorý môže prevziať dohodnuté časti Innogy. Ako dôvod schválenia uviedla, že akvizícia nezníži výber a nespôsobí nárast cien.

Komisia už predtým RWE schválila prevzatie operácií v oblasti výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov a jadra od koncernu E.ON.

Dlhoroční konkurenti si tak už nebudú konkurovať. Z RWE bude producent elektriny, ktorú bude predávať na veľkoobchodnom trhu. E.ON nebude mať vlastné elektrárne a sústredí sa na distribúciu a predaj elektriny a plynu domácnostiam a firmám.

Oba koncerny budú takisto úzko previazané, keďže RWE v rámci transakcie získa 16,7 percenta v spoločnosti E.ON.

"Je nutné, aby domácnosti a firmy v Európe mohli kupovať elektrinu a plyn za konkurenčné ceny. Môžeme dnes schváliť akvizíciu Innogy firmou E.ON, pretože záväzné sľuby, ktorá dal E.ON, zaistia, že fúzia nebude mať v krajinách, kde tieto spoločnosti pôsobia, za následok menší výber a zvýšenie cien," uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

E.ON ponúkol, že predá elektrárenské a plynárenské aktivity Innogy v Česku rovnako ako predaj časti elektrárenských aktivít v Maďarsku a niektorých aktivít v Nemecku. EK schválila prevzatie časti operácií Innogy pod podmienkou, že E.ON tieto sľuby splní.

01 - Modified: 2022-12-11 19:56:00 - Feat.: - Title: S elektrinou nebude v zime problém, o situácii s plynom rozhodne počasie, tvrdí nemecká spoločnosť 02 - Modified: 2022-08-11 16:44:39 - Feat.: - Title: Nemecký koncern RWE zvyšuje výdavky na veternú a slnečnú energiu 03 - Modified: 2022-03-29 10:03:06 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje k nezávislosti na ruskom plyne ešte tri roky, hovorí šéf E.ON 04 - Modified: 2020-07-13 21:43:12 - Feat.: - Title: Najväčšieho distribútora plynu v Česku Innogy kúpili Maďari 05 - Modified: 2019-04-26 12:40:30 - Feat.: - Title: Energetický gigant ukončí investície do výroby elektriny z uhlia, miliardy pôjdu na zelenú energiu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:09