Reuters
StoryEditor

Nešťastná fúzia, obrovské dlhy či internet. Čo je za pádom cestovky Thomas Cook

23.09.2019, 11:47
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Thomas Cook sa spojila s firmou, ktorá za predchádzajúcich šesť rokov vykázala zisk len raz, a dostala sa tak do obrovských dlhov.

Za krachom britskej cestovnej kancelárie Thomas Cook je nešťastná fúzia, obrovské dlhy a tiež internet, ktorý urobil revolúciu v objednávaní zahraničných pobytov.

O príčinách pádu 178-ročnej firmy to napísal denník The Guardian. Zároveň za bezprostredný dôvod pádu označil fakt, že spoločnosti sa nepodarilo získať záchranný úver 200 miliónov libier (227 miliónov eur).

​V máji skupina informovala, že má stratu 1,5 miliardy libier (1,7 miliardy eur), z toho asi miliardu libier odpísala kvôli fúzii s konkurenčnou MyTravel z roku 2007.

​Spojením s firmou známou značkami Airtours a Going Places mal vzniknúť európsky gigant, ktorý by každoročne ušetril na výdavkoch 75 miliónov libier.

Skutočnosť bola však taká, že sa Thomas Cook spojil s firmou, ktorá za predchádzajúcich šesť rokov vykázala zisk len raz, a dostal sa tak do obrovských dlhov.

Ľudia dávajú prednosť poznávaniu 

Briti pritom odchádzajú na dovolenku čoraz častejšie, len vlani ich do zahraničia vyrazilo 60 percent, zatiaľ čo v roku 2017 to bolo 57 percent.

Zmenil sa však spôsob, akým ju ľudia trávia - miesto plážových dovoleniek dávajú prednosť poznávaniu miest a využívajú na to služby nízkonákladových aeroliniek, ako je Ryanair alebo easyJet, a takisto spoločnosti Airbnb, ktorá sprostredkováva ubytovanie v súkromí.

Už len každý siedmy dovolenkár kúpi zájazd v cestovnej kancelárii, píše The Guardian s odkazom na cestovné združenia ABTA.

Bývajú to ľudia starší ako 65 rokov a jedinci zo slabších sociálno-ekonomických skupín, ktorí si nemôžu dovoliť minúť veľa peňazí.

Problémy hlási aj najväčší rival

S podobnými problémami zápasí aj najväčší rival firmy Thomas Cook, a to anglo-americká cestovná kancelária Tui. Tá má však menšie dlhy a vlastné početné hotely a vyhliadkové lode, v ktorých ponúka ubytovanie.

Napriek tomu aj ona vydala niekoľko varovaní ohľadom zisku za tento rok. Práve krach Thomasa Cooka by jej však teraz mohol pomôcť, domnieva sa The Guardian.

Ako ďalšiu príčinu ťažkostí, ktoré viedli k pádu zadlženej britskej cestovnej kancelárie, uvádza The Guardian okrem brexitu a s ním spojeného oslabenia libry, ktoré zdraželo zájazdy do zahraničia, aj následky klimatickej krízy.

V máji zachvátila Európu vlna horúčav, ktorá výrazne znížila dopyt po pobytoch v zahraničí.

01 - Modified: 2023-11-23 09:35:09 - Feat.: - Title: Anticenu Sexistický kix získala známa cestovka. Podaril sa jej husársky kúsok - v reklame spojila sexizmus, rasizmus a kolonializmus 02 - Modified: 2023-10-27 09:21:46 - Feat.: - Title: Majú miliónové tržby, no na krku dlžoby. Cestovku z juhu Slovenska vylúčili z asociácie 03 - Modified: 2023-09-19 11:17:32 - Feat.: - Title: Cestovná kancelária TUI očakáva dobré výsledky napriek problémovému počasiu 04 - Modified: 2023-08-09 10:15:16 - Feat.: - Title: Nemecká cestovka TUI vykázala prvý zisk od začiatku pandémie 05 - Modified: 2023-07-04 13:01:35 - Feat.: - Title: Dovolenky zdraželi, ale Slovákov to neodradilo. Rekordne veľa ľudí vlani odcestovalo na tri a viac pobytov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:44