Reuters
StoryEditor

Venezuela môže očakávať ďalšie sankcie. Viaceré štáty chcú zvrhnúť Madura

23.09.2019, 21:55
Autor:
ČTKČTK
Podľa šéfa diplomacie venezuelskej opozície Julia Borgesa pritom tlak na Madura porastie.

O tvrdších sankciách voči režimu Nicolasa Madura vo Venezuele sa dnes hovorilo na stretnutiach dvoch regionálnych skupín sa štátov severnej a južnej Ameriky, ktoré sa konali na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Podľa šéfa diplomacie venezuelskej opozície Julia Borgesa pritom tlak na Madura porastie aj vďaka prisľúbenej účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa na rokovaní venovanom čisto otázke Venezuely, ktoré je plánované na stredu. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Popoludní sa zišli štáty takzvanej limskej skupiny, regionálneho bloku zahŕňajúceho krajiny Latinskej Ameriky, Karibiku a Kanadu, ktorá sa snaží vo Venezuele presadiť demokratické reformy a často zverejňuje vyhlásenia kritické k Madurovi.

Skupina na konci rokovania dala najavo súhlas na použitie ekonomických sankcií proti Venezuele s cieľom Madura zvrhnúť.

Vysoko postavený americký diplomat potom uviedol, že na dnes chystaná schôdzka Rijského paktu, čo je dohoda o kolektívnej obrane krajín na oboch amerických kontinentoch, zrejme vyústi v posilnenie sankcií proti Venezuele.

V stredu sa má pritom prezident Trump aj so svojím ministrom zahraničia Mikom Pompeom zúčastniť zvláštneho stretnutia o situácii vo Venezuele.

Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó, ktorý sa v januári s odvolaním sa na ústavu vyhlásil predbežným prezidentom, chce na rokovaní presvedčiť juhoamerické a európske štáty k prijatiu krokov, ktoré by Madura zbavili moci.

Guaidó 16. septembra oznámil, že opozícia ukončila rokovania s venezuelskou vládou, ktoré sprostredkovávalo Nórsko. Maduro sa o niekoľko týždňov skôr prestal rozhovorov zúčastňovať.

"Bol to Maduro, kto zavrel dvere pred riešením, ktoré by prinieslo absolútne demokratický prechod tým, že by sa šlo k voľbám. Znamená to, že je to na nás, aby sme napísali novú kapitolu sankcií a nátlaku," uviedol dnes Borges.

Guaidóa, ktorý popiera legitimitu volieb z roku 2018, v ktorých bol Maduro znovuzvolený prezidentom, uznáva ako hlavu štátu asi päťdesiatka krajín vrátane USA.

Borges sa dnes tiež stretol s vysokou komisárkou OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovou, ktorej úrad v júni zverejnil rozsiahlu správu o porušovaní ľudských práv vo Venezuele. Hovorili spolu o "prehlbovaní" vyšetrovania porušovania ľudských práv v krajine a o potrestaní zodpovedných, uviedol Borges bez bližších detailov.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:57