Reuters
StoryEditor

Situácia je vážna. Turistické regióny sú po kolapse Thomasa Cooka v strachu

25.09.2019, 16:56
Autor:
ČTKČTK
Len vinou nepreplatených účtov Thomasa Cooka príde španielsky turistický sektor najmenej o 200 miliónov eur.

Či sú to Baleáry, Kréta alebo Hammamet v Tunisku - krach britskej cestovnej kancelárie Thomas Cook sa v mnohých turistických centrách postaral o rozruch. Všadeprítomné sú obavy o početné nesplatené účty a strach, že ďalší turisti už proste neprídu, napísala agentúra DPA. Starosti si však nerobia len experti.

​Taxikár José z mesta Torremolinos sa napriek panujúcim 30-stupňovým teplotám roztrasie pri predstave, že by sa mal znížiť počet turistov v tomto plážovom stredisku neďaleko Málagy na pobreží Stredozemného mora, ale aj v celom Španielsku. "Bola by to katastrofa. Práve Briti sú pre nás ohromne dôležití," povedal agentúre DPA. "Tvoria polovicu mojich zákazníkov a dávajú vyššie prepitné ako Nemci a iní turisti," vysvetlil.

Len vinou nepreplatených účtov Thomasa Cooka príde španielsky turistický sektor najmenej o 200 miliónov eur, odhaduje viceprezident zväzu cestovného ruchu Exceltur, José Luis Zoreda. Straty postihnú veľké hotelové reťazce ako sú Meliá a Iberostar, ale aj malé a stredné podniky.

Najhoršia rana pre Grécko od krízy

Len na Malorke sa podľa regionálnych novín Ultima Hora, ktoré sa odvolávajú na znalcov odvetvia, dlhy odhadujú na 100 miliónov eur. Týka sa to nielen početných hotelov, ale aj firiem, ktoré sa zaoberajú vybavovaním batožiny a cateringových spoločností. Thomas Cook sa vraj s platbami začal oneskorovať, už keď vrcholila sezóna.

V Grécku zväzy cestovného ruchu predpokladajú, že platobná neschopnosť cestovného koncernu príde tamojší turistický sektor až na 500 miliónov eur. Pre ekonomiku to je "najhoršia rana od finančnej krízy", napísal v utorok hospodársky denník Naftemporiki. V rebríčku najdôležitejších cieľových krajín Thomasa Cooka bolo Grécko na treťom mieste. V roku 2018 firma do zeme priviezla asi 2,8 milióna návštevníkov.

V Španielsku postihne kolaps Thomasa Cooka predovšetkým Kanárske a Baleárske ostrovy, rovnako ako Andalúziu, Valenciu a Katalánsko. S operátorom pribudlo vlani do krajiny zhruba 3,6 milióna z celkového počtu 82 miliónov zahraničných návštevníkov. Na Kanárskych ostrovoch tvorili klienti Thomasa Cooka podľa úradných údajov 20 percent všetkých zahraničných turistov, na Baleároch desať až 15 percent.

Pred "vážne ohrozenou budúcnosťou mnohých firiem" varovala kvôli krachu Thomasa Cooka prezidentka zväzu hotelierov na Malorke (Fehmi) Maria Fronterová. Následky krachu vraj v prípade Malorky majú "dosiaľ nevídanú dimenziu". Každopádne bude potrebná pomoc štátu.

V Tunisku je postihnutých sto hotelov

"Mám tri deti, som samoživiteľka, čo so mnou bude?" vzdychá zamestnankyňa hotela patriaceho Thomasovi Cookovi v Torremolinose. Sťažnosti a nadávky prichádzajú od všetkých - od majiteľov reštaurácií cez taxikárov, upratovačky - až po predavača suvenírov.

V Španielsku je situácia vážna. Turistika sa na hrubom domácom produkte (HDP) štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny podieľa viac ako jedenástimi percentami. Madridská ministerka pre cestovný ruch Maria Reyesová Marotová sa preto podľa vlastných slov chcela už v utorok stretnúť s politikmi a firmami z najhoršie postihnutých regiónov a poradiť sa s nimi o budúcnosti.

Obavy však nezachvátil len Španielsko. V Tunisku je podľa údajov zväzu hotelov FTH postihnutých asi sto hotelov v Hammamete a na Džerbe. Štyridsiatka z nich spolupracuje výhradne so skrachovaným koncernom. "Robíme si veľké starosti o budúcnosť týchto hotelov," povedala agentúre DPA Muna bin Halímaová zo zväzu. Turistický ruch v severoafrickej krajine utrpel veľké straty po teroristických útokoch z roku 2015 a len pozvoľna sa spamätáva. Briti tvoria asi desatinu európskych návštevníkov, vlani ich počet opäť stúpol.

S Thomasom Cookom do Tuniska podľa bin Halímaovej ročne prichádza asi 205-tisíc turistov. "Druhý taký šok ako po útokoch pred štyrmi rokmi by odvetvie tvrdo zasiahol," dodala. Aktuálne dlhuje Thomas Cook tuniským hotelom asi 70 miliónov eur, uzatvára DPA.

01 - Modified: 2019-09-23 12:18:10 - Feat.: 0 - Title: Po krachu cestovky Thomas Cook nastal chaos. Klientov držali ako rukojemníkov 02 - Modified: 2019-09-23 18:14:21 - Feat.: 0 - Title: Krach Thomasa Cooka pocítili aj Slováci. Necestujte na dovolenku, radí najväčší predajca u nás 03 - Modified: 2019-09-24 10:59:27 - Feat.: 0 - Title: Thomas Cook: Kým spoločnosť zápasila s problémami, manažment bral tučné odmeny 04 - Modified: 2019-09-24 14:33:19 - Feat.: 0 - Title: Krach cestovky Thomas Cook zasiahol aj Slovákov v zahraničí 05 - Modified: 2019-09-25 11:06:25 - Feat.: 0 - Title: Nemecká a rakúska dcéra cestovky Thomas Cook vyhlásili dnes platobnú neschopnosť
01 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Na biznis a cestu z „týždňovky“. Linka Bratislava – Košice nemá primárne slúžiť turistom, tvrdí štát 05 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:30