FotoHN
StoryEditor

Obchod s Ruskom úspešne rastie. Trend je pozitívny, vyhlásil Žiga

29.09.2019, 10:21
Autor:
TASRTASR
Dobré vzťahy podľa ministerstva ilustruje aj vysoký počet ruských turistov na Slovensku, pričom minulý rok patrí k trom najlepším za posledných 15 rokov.

Obchodná výmena Slovenska s Ruskou federáciou každoročne rastie a za minulý rok stúpla medziročne o viac ako 13 percent. V počte turistov na Slovensku sa Rusko zaraďuje medzi desiatku najlepších krajín.

Aj o týchto témach rokovala v ruskom Soči Medzivládna komisia pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ruskou federáciou. Slovenskú delegáciu viedol minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) a na čele ruskej delegácie stál minister priemyslu a obchodu Denis Manturov.

Ako ďalej informoval hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano, návšteva nadviazala na úspešnú júnovú cestu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý sa stretol s najvyššími predstaviteľmi Ruska, ako aj na minuloročné stretnutie komisie v Tatranskej Lomnici.

"Ruská federácia patrí k našim najvýznamnejším obchodným partnerom a trend je stále pozitívnejší. Prvý polrok tohto roka ukazuje ďalšie zvýšenie obchodnej výmeny a obrat by mohol dosiahnuť až 6 miliárd eur," podčiarkol Žiga.

Slovensko do Ruska exportuje najmä produkciu automobilového priemyslu a dováža predovšetkým energetické suroviny. "Oceňujeme nadštandardnú úroveň našich vzájomných vzťahov a verím, že v nej budeme pokračovať," vyhlásil Manturov.

Dobré vzťahy podľa MH ilustruje aj vysoký počet ruských turistov na Slovensku, pričom minulý rok patrí k trom najlepším za posledných 15 rokov. Dovoz energetických surovín z Ruska je dôležitý pre energetickú bezpečnosť Slovenska. Slovenská strana preto s veľkým záujmom sleduje rokovania o novej dohode o tranzite plynu cez Ukrajinu. Spor medzi Ukrajinou a Ruskom pred desiatimi rokmi viedol k plynovej kríze, ktorá zasiahla aj Slovensko.

"Od ruskej strany sme dostali informáciu, že rokovania pokračujú a odohrávajú sa v konštruktívnom duchu. Súčasne veríme, že slovenská plynárenská sieť bude aj v budúcnosti významným tranzitným koridorom pre ruský plyn," zdôraznil Žiga.

Ruská strana významne ocenila spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky, ktorú zvýraznilo tohtoročné memorandum medzi MH SR a spoločnosťou Rosatom o spolupráci pri využívaní atómovej energie na mierové účely.

Rokovanie sprevádzalo aj stretnutie zástupcov podnikateľov z oboch krajín. Delegácie v ruskom Soči sa zišli už po jubilejný dvadsiaty raz, čo je v prípade medzivládnych komisií výnimočný počet. Najbližšie rokovanie by malo byť na Slovensku, dodal Stano.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 05 - Modified: 2024-04-16 10:26:01 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Ako Robert Fico oberá naše deti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:39