Reuters
StoryEditor

Babiš prišiel o päť miliárd korún. V rebríčku najbohatších Čechov sa prepadol

02.10.2019, 08:11
Autor:
ČTKČTK
Jasným lídrom rebríčka zostáva Petr Kellner.

Najbohatším Čechom zostáva majiteľ investičnej skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkom v hodnote 350 miliárd korún.

Premiér a predseda ANO Andrej Babiš prepadol z druhého miesta na štvrté, jeho majetok sa oproti vlaňajšku znížilo o päť miliárd na 70 miliárd korún.

​Babiš si pozíciu v podstate vymenil s realitným magnátom Radovanom Vítkom, ktorý zbohatol o 15 miliárd, čo ho vynieslo s majetkom za 75 miliárd korún na druhé miesto. Tretí je vlastník KKCG Karel Komárek. Rebríček najbohatších Čechov dnes zverejnil Forbes na webe.

Z prvej desiatky vypadol bývalý uhoľný barón Zdeněk Bakala a nahradil ho finančník Jiří Šmejc, ktorý je minoritným podielnikom splátkovej firmy Home Credit a vlastní chorvátsku stávkovú kanceláriu Super Sport.

Rebríček Forbesu sa tento rok rozrástol o 20 nových mien. Významnú časť z nich tvoria biznismeni, ktorí začali z nuly a pri zrode ich imanie stáli moderné technológie.

Súhrnné imanie podnikateľov, ktorí sa v rebríčku prepracovali do stovky, činí 1,2 bilióna korún.

Nové mená

Patrí medzi nich napríklad tridsaťdeväťročný Martin Hájek, šéf a hlavný majiteľ spoločnosti Livesport, ktorá poskytuje najrýchlejšie športové výsledky nielen do mobilov po celom svete. Jeho majetok Forbes odhaduje na 8,5 miliardy korún a radí ho na 24. priečku.

Do rebríčka prvýkrát prenikol tiež zakladateľ letenkového vyhľadávača Kiwi.com Oliver Dlouhý s majetkom 1,5 miliardy korún, ďalej zakladateľ českej webhostingovej a CDN služby Zdeněk Cendra (1,8 miliardy) alebo zakladateľ porovnávača ePojištění.cz Jan Barta (1,5 miliardy).

Babiš sa prepadáva

Odhad Babišovho imania tvorí podľa Forbesu predovšetkým holding Agrofert a Babiš v rebríčku druhým rokom klesá kvôli stále horším výsledkom podniku, predovšetkým chemičiek vyrábajúcich priemyselné hnojivá.

"Agrofert je zaparkovaný v dvoch trustových fondoch, Andrej Babiš ale zostáva príjemcom z nich plynúcich benefitov, preto ho do rebríčka stále radíme," uviedol Forbes.

Najbohatšou ženou v Česku je podľa Forbesu Jitka Cechlová Komárková, ktorá s majetkom v hodnote 4,8 miliardy korún obsadila päťdesiatu priečku. Väčšinu majetku v minulosti získala pri delení holdingu KKCG rodiny Komárkových.

Druhou najbohatšou Češkou je zakladateľka spoločnosti SIKO kúpeľne Jaroslava Valová s tromi miliardami na 75. mieste rebríčka a spolumajiteľka dopravnej spoločnosti ICOM transport Kateřina Kratochvílová na 76. mieste.

01 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 02 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 03 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:08