Reuters
StoryEditor

USA zavedú na tovar z Únie clá desať až 25 percent, tvrdí Reuters

02.10.2019, 22:23
Autor:
ČTKČTK
Uvalenie ciel umožňuje rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie (WTO) povoliť Spojeným štátom clá na tovar z Európskej únie vo výške 7,5 miliardy dolárov ročne.

Spojené štáty zavedú odvetné clá desať percent na európske lietadlá a 25 percent na poľnohospodárske a priemyselné tovary.

Reagujú tak na nezákonné subvencovanie európskeho výrobcu lietadiel Airbus.

​S odvolaním sa na pracovníkov Úradu amerického obchodného splnomocnenca (USTR) o tom informujú zahraničné tlačové agentúry.

Uvalenie ciel umožňuje rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie (WTO) povoliť Spojeným štátom clá na tovar z Európskej únie vo výške 7,5 miliardy dolárov ročne.

Clá budú uvalené 18. októbra, až vydá formálny súhlas orgán WTO na riešenie sporov.

Washington už vypracoval predbežný zoznam tovaru, na ktoré by mohol clo uplatniť. Zoznam zahŕňa okrem leteckej techniky aj napríklad víno, kabelky alebo syry, uviedla agentúra Reuters.

Analytici sa obávajú, že rozhodnutie v 15-ročnom spore povedie k ďalšiemu zhoršeniu vzťahov medzi Bruselom a Washingtonom a odštartovaniu transatlantického konfliktu po vzore sporu medzi Čínou a USA, postaveného na stratégii "ako ty mne, tak ja tebe".

Európska komisia na rozhodnutie arbitrážneho súdu WTO reagovala a uviedla, že zavedenie ciel na európsky tovar bude zo strany Washingtonu "krátkozraké a kontraproduktívne" a povedie iba ku škodám na obidvoch stranách Atlantiku.

WTO už pred časom oznámila, že v najväčšom firemnom obchodnom spore na svete tak EÚ, ako USA poskytovali svojim výrobcom lietadiel nezákonné dotácie. V prípade dotácií pre Airbus však WTO rozhodovala skôr, takže o výške sankcií Bruselu voči USA by mala organizácia rozhodnúť až v nasledujúcich mesiacoch.

Obidva spory podľa všetkého povedú k vzájomnému uvaleniu dovozných ciel. Po konflikte, ktorý odštartoval americký prezident Donald Trump voči Číne, sa tak situácia pre podniky a finančné trhy po celom svete ešte zhorší.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:26