Reprofoto Twitter/ The Nobel Prize
StoryEditor

Udelili Nobelovu cenu za ekonómiu. Vedci ju získali za boj s chudobou

14.10.2019, 12:07
Medzi trojicou ocenených je aj žena, Esther Dufleová, ktorá je len druhou ženou v histórii, ktorá ocenenie získala.

Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu si odniesla trojica vedcov Abhijit Banerjee, Esther Dufleová a Michael Kremer. Prestížne ocenenie si odniesli "za ich prínos k potlačeniu chudoby".

"Naším cieľom je bojovať s chudobou na základe vedeckých poznatkov," uviedla cez telemost Esther Dufleová. Tá je druhou ženou v histórii, ktorá cenu za ekonomický prínos obdrží.

Trojica vedcov si cenu odnáša za "ich experimentálny prístup k potlačeniu globálnej chudoby," uviedla v pondelok komisia Švédskej národnej banky.

Podstatnú časť vedeckej práce ocenených ekonómov tvorí položenie si a analyzovanie kľúčových otázok, na ktoré možno zrozumiteľne odpovedať. V hodnotení zdravotného stavu detí je podľa spomenutej metódy napríklad nutné prihliadať k faktorom ako je vzdelanie, zdravotné systémy či prístup k potravinám či financiám.

Úmrtiam detí sa dá predchádzať

"Napriek veľkým zlepšeniam zostáva zníženie chudoby vo svete jedným z najnaliehavejších problémov," uviedla akadémia vo svojom vyhlásení. V globálnej chudobe sa stále ocitá viac ako 700 miliónov ľudí, ktorí sú odkázaní na extrémne nízky príjem.

V priemere 5 miliónov detí ročne naďalej zomiera na choroby, ktorým by sa mohlo byť predísť bez vysokých nákladov. Polovica detí končí vzdelanie s iba základnou gramotnosťou.

Michael Kremerv v polovici deväťdesiatych rokov vykonal experimentálny výskum v Keni, na základe ktorého demonštroval, že školské výsledky v krajine možno vylepšiť sériou pokusov.

Udeľovanie ocenenia

Cena Švédskej národnej banky za rozvoj ekonomickej vedy na pamiatku Alfreda Nobela (Sveriges Riksbanks pris aj ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels Minne), bežne označovaná ako Nobelova cena za ekonómiu, je cena udeľovaná od roku 1968 spolu s ostatnými Nobelovými cenami, aj keď fakticky nejde o Nobelovu cenu.

Alfred Nobel ju totiž vo svojom závete nezmienil. Zaviedla ju Švédska ríšska banka pri príležitosti 300. výročia svojho vzniku v roku 1969.

Medzi laureátmi ceny za ekonómiu patrí Friedrich A. Hayek, Milton Friedman alebo Paul Krugman. Najviac Nobelových cien za ekonómiu putovalo do Spojených štátov. 

01 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 02 - Modified: 2024-03-28 16:36:40 - Feat.: - Title: Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Daniel Kahneman 03 - Modified: 2024-03-22 07:23:29 - Feat.: - Title: Dvadsaťsedem nobelistov žiada prepustenie politických väzňov v Bielorusku 04 - Modified: 2024-02-23 14:45:32 - Feat.: - Title: „Putin sa bojí Navaľného aj po smrti." Vydať rodine telo opozičníka žiadajú aj nositelia Nobelovej ceny 05 - Modified: 2023-12-21 12:47:30 - Feat.: - Title: Ovocné mušky získali už šesť nobeloviek. Využívajú ich aj naši vedci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:51