Reuters
StoryEditor

Trump ohlásil rozsiahle sankcie voči Turecku

14.10.2019, 23:02
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty zároveň prerušia rokovania o obchodnej dohode.

Americký prezident Donald Trump čoskoro nariadi uvaliť sankcie na tureckých vládnych predstaviteľov a ďalšie osoby zodpovedné za destabilizujúce akcie na severovýchode Sýrie.

Trump to dnes oznámil na Twitteri s tým, že Spojené štáty tiež opäť uvaliaa až 50-percentné clo na dovoz tureckej ocele a okamžite zastavia rokovania s Ankarou o obchodnej dohode.

Americkí vojaci, ktorí sa kvôli tureckej ofenzíve sťahujú zo severovýchodu Sýrie, podľa Trumpa zostanú v regióne, aby zabránili možnému návratu teroristického hnutia Islamský štát.

"Čoskoro vydám exekutívny príkaz, ktorým schválim uvalenie sankcií na súčasných a bývalých predstaviteľov tureckej vlády a na akékoľvek osoby podieľajúce sa na tureckých destabilizačných akciách na severovýchode Sýrie," uviedol Trump vo vyhlásení zverejnenom na twitteri.

"Rovnako tak budú zvýšené clá na oceľ späť na až 50 percent, čo je úroveň pred májovým znížením. Spojené štáty tiež okamžite zastavia rokovania o obchodnej dohode s Tureckom v objeme 100 miliárd dolárov, ktoré vedie ministerstvo obchodu," dodal Trump.

V nedeľu americký minister obrany Mark Esper uviedol, že na základe Trumpovho rozkazu sa zo severu Sýrie sťahujú vojaci USA, aby sa neocitli v miestach bojov. Sťahovanie podľa Espera neznamená, že zhruba tisícka amerických vojakov v Sýrii krajinu opustí. Nespresnil však, koľkých vojakov z tejto tisícky sa evakuácia týka, dodal však, že to bude väčšina.

Dnes Trump vo vyhlásení oznámil, že sťahujúci sa americkí vojaci zostanú v regióne, aby situáciu monitorovali a zabránili opätovnému rastu moci teroristických síl.

Menší kontingent amerických vojakov potom zostane na juhu Sýrie na základni Tanf blízko hraníc s Irakom a Jordánskom, kde budú pokračovať v likvidácii zvyškov Islamského štátu.

Turecko pred týždňom v stredu zahájilo proti kurdským milíciám na severovýchode Sýrie rozsiahlu ofenzívu, a to niekoľko dní potom, čo Trump oznámil, že americkí vojaci tento región opustia.

Kurdské ozbrojené sily pritom niekoľko posledných rokov bojovali spoločne s USA proti Islamskému štátu a stratili pritom okolo 11-tisíc bojovníkov.

Západ postup Turecka odsúdil, to však operáciu obhajuje s tým, že cieľom je vyčistiť oblasť pri tureckých hraniciach od teroristov, za ktorých označuje kurdské milície YPG.

Ankara chce na tomto území vytvoriť 30 kilometrov široké pásmo, kam hodlá previezť z Turecka veľkú časť z 3,6 milióna sýrskych utečencov.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:47