Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
17.10.2019, 00:00

Cena bravčového mäsa u nás mieri do nových výšin

Africký mor vyhnal cenu bravčového na šesťročný rekord, no blížiace sa sviatky zrejme potlačia cenu ešte vyššie.

Cena bravčového mäsa u nás mieri do nových výšin
Zdroj: Archív HN

Na pultoch slovenských predajní stálo bravčové karé s kosťou v júni a v júli rekordných 5,21 eura za kilogram. Túto cenu si udržalo až doteraz, ale Vianoce pomaly prichádzajú a nie je vylúčené, že slovenský spotrebiteľ si bude musieť za bravčovinu priplatiť ešte o niečo viac.

Dôvodom je nedostatok mäsa z ošípaných, keďže africký mor výrazne zasiahol chovy v Číne, ale aj v Európe. „Situácia v Číne má výrazný vplyv na ceny bravčového mäsa a ošípaných.

Tie sa netvoria na Slovensku, ale slovenský trh sa riadi podľa nemeckej burzy. Momentálne sa cena kilogramu živého zvieraťa pohybuje v rozmedzí 1,48 až 1,52 eura. Je to podstatne viac ako vlani, keď bola priemerná cena na úrovni 1,17 eura za kilogram živého zvieraťa,“ vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.