Ulice Havany.Lidovky.cz/Lívia Kocnárová, HedvabnaStezka.cz
StoryEditor

USA uvalili nové sankcie na Havanu. Kubánsky prezident rozhodnutie označil za genocídne

19.10.2019, 08:31
Autor:
TASRTASR
Vzťahy medzi Kubou a USA sa zhoršili počas vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Spojené štáty uvalili na Kubu nové sankcie. Odôvodnili to tým, že kubánsky režim porušuje ľudské práva vlastných občanov a podporuje venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý podľa nich takisto porušuje ľudské práva a ničí hospodárstvo svojej krajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Ministerstvo obchodu USA v piatok oznámilo, že ruší existujúce licencie na prenájom lietadiel kubánskym štátnym leteckým spoločnostiam a odmietne aj budúce žiadosti o prenájom lietadiel.

Ďalšie sankcie sa týkajú zahraničných tovarov.

"Táto akcia ministerstva obchodu vysiela kubánskemu režimu ďalšiu jasnú správu, že musí okamžite zastaviť svoje deštruktívne správanie doma a v zahraničí," uviedol minister obchodu Wilbur Ross.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel toto rozhodnutie odmietol a označil ho za "neľudské, kruté, nespravodlivé a genocídne".

Vzťahy medzi Kubou a USA sa zhoršili počas vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho administratíva obmedzila cestovanie na Kubu a uvalila na ňu nové ekonomické sankcie.

Trump ešte v septembri v rozprave na 74. Valnom zhromaždení OSN varoval, že USA "veľmi pozorne" sledujú situáciu vo Venezuele. Tamojšieho socialistického prezidenta Nicolása Madura označil za "bábku Kuby, ktorú chránia kubánski osobní strážcovia".

V deň Trumpovho vystúpenia na pôde OSN americké ministerstvo financií uvalilo sankcie voči štyrom spoločnostiam — trom registrovaným v Paname a jednej na Cypre —, ktoré prepravujú ropu z Venezuely na Kubu.

Spojené štáty v januári zaviedli sankcie voči venezuelskej ropnej firme Petróleos de Venezuela (PDVSA), pripomenula agentúra Reuters, podľa ktorej kubánske spoločnosti pokračujú v porušovaní sankcií a dostávajú dodávky ropy z Venezuely.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:31