Reuters
StoryEditor

Nič som neodsúhlasil, vyhlásil Trump. Koniec obchodnej vojny je stále v nedohľadne

08.11.2019, 17:08
Autor:
ČTKČTK
Pôvodne sa predpokladalo, že prezidenti Číny a USA začnú postupne rušiť vzájomné clá.

Americký prezident Donald Trump dnes reportérom povedal, že neodsúhlasil zrušenie amerických ciel na čínsky tovar. Americké akciové trhy v reakcii na jeho vyhlásenie klesli a dolár oslabil k jenu. Informovala o tom agentúra Reuters. Obchodná dohoda bude podľa Trumpa podpísaná v Spojených štátoch.

"Chceli by zrušenie ciel. Nič som neodsúhlasil," povedal Trump novinárom. "Čína by chcela zrušiť nejaké clá, nie všetky, pretože vie, že by som to neurobil," dodal. Trump ďalej zopakoval, že Peking o uzavretí dohody stojí viac než on.

Americká clá na čínsky tovar podľa neho generujú "miliardy dolárov". "Som teraz náramne spokojný. Kasírujeme miliardy dolárov," povedal. Zmluva podľa neho bude podpísaná v USA.

Pôvodne americká a čínska strana predpokladali podpis prvej fázy dohody na stretnutí lídrov juhovýchodnej Ázie združených vo spoločenstvo ASEAN v Čile. Usporiadateľská krajina ale nedávno summit kvôli domácim nepokojom zrušila.

Vo štvrtok hovorca čínskeho ministerstva obchodu informoval, že sa Čína a Spojené štáty dohodli, že budú clá zavedené v rámci obchodnej vojny postupne rušiť v závislosti od pokroku v rokovaniach.

Optimizmus na trhu neskôr utlmila správa o tom, že proti dočasnej dohode sa stavia opozícia v Bielom dome a niektorí externí poradcovia. Americká vláda nie je zajedno v tom, či zrušením ciel nestratí pri vyjednávaní výhodnú pozíciu, povedali zdroje agentúre Reuters.

Spojené štáty a Čína, teda dve najväčšie ekonomiky sveta, spolu od minulého roka vedú obchodnú vojnu. V jej rámci na seba vzájomne vyrubujú cla.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:50