Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
19.11.2019, 16:07

Kedy budú ľudia ochotní platiť za chlieb viac a kde sú najlepší pekári na svete?

  • Spotrebitelia v niektorých krajinách už rozlišujú medzi kvalitným a nekvalitným pečivom.
  • Producenti potom dokážu hovoriť aj o zvyšovaní cien, hovorí v rozhovore pre HN José Mariá Fernández del Vallado, generálny sekretár Svetovej únie pekárov a cukrárov.
Kedy budú ľudia ochotní platiť za chlieb viac a kde sú najlepší pekári na svete?
Zdroj: Peter Mayer

Poddimenzovanosť pekárenského sektora je na Slovensku realitou už roky. Je to rovnaké aj v iných európskych krajinách, respektíve vo svete?
Do určitej miery áno. Aj keď pekárenský sektor je dôležitý, situácia, aká panuje na Slovensku, je podobná aj v iných krajinách. Pravdepodobne aj na Slovensku putuje väčšina financií, podobne ako u nás v Španielsku, najmä do automotive sektora či farmácie. V Nemecku, ale aj v niektorých škandinávskych a západných krajinách je však prístup k pekárstvu predsa len trochu iný, jasnejší.

V akom zmysle?
Súvisí to aj so vzdelávaním. Na Slovensku, ale ani v Španielsku či Taliansku nie je o pekárske odbory taký záujem ako v minulosti. Nemajú jasné základy. Podobné to je zrejme aj v strednej a vo východnej Európe. Našou výzvou je postaviť sa proti tomu. Avšak v Nemecku alebo vo Francúzsku je to iné. Od samého začiatku ide o jasné programové profesie. Len čo profesia získa svoj rešpekt, všetko je jednoduchšie. Za dôležitú považujem aj popularitu profesie. Napríklad to, ako sa spropagovala profesia kuchára v zábavných televíznych reality show, je výborná cesta.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.