StoryEditor

Ako Musk za deň prišiel o stovky miliónov. Nerozbitné sklá Tesly sa pri prezentácii rozbili

23.11.2019, 15:31
Autor:
(jak)(jak)
Po nevydarenej prezentácii klesla cena akcií Tesly o šesť percent.

Miliardár a šéf americkej automobilky Tesla Elon Musk prišiel za jediný deň o zhruba 768 miliónov dolárov. Môže za to predovšetkým predstavenie nového pickupu Cybertruck s elektrickým pohonom. Vozidlo s futuristickým dizajnom malo mať podľa Muska nerozbitné sklá. Pri prezentácii sa však rozbili.

"Odolajú aj guľkám z pištolí," chvastal sa Musk tesne predtým, než šéfdizajnér Tesly Franz von Holzhausen hodil do okienka pickupu kovovú guľu, ktorá sklo rozrazila. "Aspoň že neprešla až dovnútra, to je veľké plus," pokúšal sa situáciu zachrániť Musk.

Akcie Tesly padli

Lenže to nepomohlo a po nie príliš vydarenom predstavení nového automobilu klesla cena akcií Tesly o šesť percent, čo pre samotného Muska znamená prepad predpokladanej hodnoty imania o zhruba 768 miliónov dolárov, informoval magazín Forbes.

Podľa Muska išlo o plánovanú ukážku. "Skúšali sme to niekoľkokrát predtým a na skle to nezanechalo ani škrabanec," vysvetľoval Musk neskôr na twitteri.

"Rozbité okienka počas živej predvádzacej akcie nie sú dobrým začiatkom pre budúce predaje," hodnotí analytik Deutsche Bank Emmanuel Rosner s tým, že potenciálni kupci môžu teoreticky mať problém veriť kvalite a odolnosti Cybertrucku.

Kritika dizajnu

Na sociálnych sieťach navyše ľudia začali hodnotiť podivný dizajn pickupu, o ktorého kúpu bude tak ako tak stať len veľmi úzka skupina ľudí.

Hovoria okrem iného o tom, že nie je originálny, pretože už sa objavil v rôznych videohrách, prirovnaný bol aj k modelu, ktorý v jednom diele kultového amerického seriálu navrhol Homer Simpson.

Podľa analytika Bena Kalla zo spoločnosti Baird sa naopak futuristický dizajn Cybertrucku páčiť bude. "Pokročilá technológia aj vzhľad nového pickupu si zákazníkov získajú. Hoci ide o vtipnú epizódu, nemala by mať väčší vplyv na predaje," myslí si o rozbitých sklách Kallo.

Podľa Muska bol jednou z inšpirácií pre vzhľad nového vozidla automobil Lotus Esprit, ktorý sa v roku 1977 objavil v bondovke Agent, ktorý ma miloval. Podľa Elona Muska by sa mal model Cybertruck začať vyrábať koncom roku 2021, jeho cena by mala začínať na 39 900 dolárov.

Denník The Guardian pripomína, že nejde o prvý prípad, keď stojí Muskovo teatrálne správanie za prepadom hodnoty akcií Tesly. Pred rokom sa zase výstredný miliardár rozhodol v priamom prenose fajčiť marihuanu, čo vyvolalo takmer totožný prepad o šesť percent.

01 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 02 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 03 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre 04 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch 05 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:40